Jak Siniaková splnila sen parťačce. Tuhle šanci musím využít, věděla Townsendová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Finálová sobota na Wimbledonu byla pro české tenistky fantastická. Na triumf Barbory Krejčíkové navázala Kateřina Siniaková, jež si po boku Američanky Taylor Townsendové dokráčela pro titul ze čtyřhry. Ačkoliv se finále dohrávalo pozdě večer, Siniaková s Townsendovou působily pod střechou centrálního kurtu velmi čiperně až do závěrečného míče. Odměnou jim bylo vítězství 7:6(5) a 7:6(1) nad kanadsko-novozélandskou dvojicí Gabriela Dabrowská, Erin Routliffeová.

„Hrály jsme úžasně, držely jsme při sobě, to nás jako tým dělá ještě silnější. Jsem na nás hrdá. Každý grandslamový titul je jiný, ale vždy je to skvělé,“ pravila na noční tiskové konferenci Kateřina Siniaková, která je nově devítinásobnou grandslamovou vítězkou.

Vůbec poprvé se na turnajích velké čtyřky radovala z trofeje její parťačka Taylor Townsendová, jež zůstala těsně pod vrcholem na Roland Garros 2023 a US Open 2022. Předloni v New Yorku byla na druhé straně sítě právě Siniaková.

„Když se mě Katka zeptala, jestli s ní budu hrát, cítila jsem, že tuhle příležitost musím využít,“ měla jasno osmadvacetiletá Townsendová. „Je to výborná tenistka. Mnohokrát jsem proti ní hrála a vždy jsem chtěla, aby byla na mé straně. Cítím, že se naše hry dobře doplňují. Opravdu jsem měla pocit, že spolu budeme hrát dobře.“

Siniaková a Townsendová se na sobotní finále pořádně načekaly. Bylo totiž až třetí v pořadí po ženské dvouhře a mužské čtyřhře, přičemž oba zápasy se protáhly na tři sety.

„Byl to dlouhý a náročný den. Když jsme viděly rozpis, tak nějak jsme s tím počítaly. Jsem ráda, že na centrkurtu je střecha a světlo, takže jsme ten zápas mohly dohrát,“ děkovala Češka za moderní technologie na jinak tradičním Wimbledonu.

Spolu s Townsendovou si udržely maximální soustředěnost a nasazení až do konce, přestože to v pozdních večerních hodinách proti rozjeté dvojici Gabriela Dabrowská, Erin Routliffeová nebylo nic jednoduchého.

„Byl to i cíl, abychom byly stále pozitivní a držely se,“ odhalila Siniaková. „Ony jsou nepříjemné soupeřky, nedávají vám rytmus. Musely jsme být stále připravené. Jsme rády, že se nám to povedlo. Věřím, že moje fyzická stránka je na dobré úrovni. Můžu z ní těžit.“

Zkušená Češka tak pomohla Townsendové k vysněnému titulu z turnaje velké čtyřky. Tím zopakovala podobný krok z nedávného Roland Garros, kde po jejím boku vybojovala premiérovou trofej z grandslamové čtyřhry jiná Američanka Coco Gauffová.

„Z obou parťaček bylo moc cítit, že jsem jim udělala velkou radost a že si toho moc váží. Je to pro mě kompliment, že jsem dobrá tenistka a že za mě holky bojují a chtějí se mnou hrát. Hřeje mě to u srdce,“ doplnila šampionka Siniaková.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
Finále čtyřhry žen
SINIAKOVÁ, Townsendová (USA) – Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL) 7:6(5), 7:6(1)