Senzace na Wimbledonu! Krejčíková vyřadila největší favoritku a postoupila do finále

- Redakce

Česká tenistka Barbora Krejčíková nepřestává ve Wimbledonu udivovat! Ve čtvrtečním semifinále si vyšlápla na světovou čtyřku Jelenu Rybakinovou a ve třech setech vybojovala postup do souboje o titul. Do finále se v dramatické tříhodinové bitvě s Donnou Vekičovou probojovala také Jasmine Paoliniová. V plném proudu jsou juniorské soutěže, na programu byla osmifinále dvouhry i čtyřhry. Postup mezi osm nejlepších singlistů vybojovali Maxim Mrva a Vendula Valdmannová.

Senzační jízda Barbory Krejčíkové na letošním Wimbledonu pokračuje! V semifinále se česká tenistka dokázala vypořádat s předloňskou šampionkou a největší favoritkou na zisk trofeje z All England Clubu Jelenou Rybakinovou. Světovou čtyřku zdolala po dvou hodinách a devíti minutách po obratu 3:6, 6:3, 6:4 a v sobotu si zahraje o svůj druhý grandslamový titul ze dvouhry!

Krejčíková šla do semifinále v roli výrazné outsiderky, dokonce větší než v případě zápasů s Veronikou Kuděrmetovovou, Danielle Collinsovou a Jelenou Ostapenkovou. Důvodem bylo, že Rybakinová je excelentní travařkou a v posledních třech zápasech ztratila pouhých devět gemů. Stejně jako předchozí favoritky, tak i Rybakinovou ale dokázala česká hráčka porazit.

Už první set naznačil, že by Rybakinová nemusela mít úplně svůj den. Sice ho vyhrála 6:3, ale dvakrát ztratila podání a pouze schopnost být třikrát úspěšná na returnu jí k zisk úvodního dějství dopomohla. Od druhého setu ale začala Krejčíková servírovat skvěle a už ani jednou neprohrála vlastní podání, což bylo rozhodující.

Tenistka z Ivančic si druhý set podmanila zásluhou brejku z šestého gemu, v němž využila trápení Rybakinové na prvním servisu. V devátém gemu pak při vlastním podání sadu dopodávala, byť její soupeřka odvrátila hned pět setbolů.

V rozhodujícím třetím setu se pak Krejčíkové povedlo eliminovat všechny hrozby své soupeřky a nenabídla jí ani jeden brejkbol. Poté, co v sedmém gemu uskočila do vedení o brejk, tak dokázala zápas dovést relativně v poklidu do vítězného konce.

„Je to neuvěřitelné. Je velmi těžké vysvětlit, co teď cítím, ale je to hodně emocí, radosti i úlevy. Jsem velmi pyšná na svou hru i svůj bojovný výkon,“ radovala se Krejčíková při rozhovoru na kurtu.

V pozápasovém rozhovoru zavzpomínala také na svou bývalou trenérku a wimbledonskou šampionku Janu Novotnou, která zemřela po těžké nemoci v roce 2017. „Říkala mi hodně příběhů o zdejších taženích, jak se Wimbledon snažila vyhrát,“ slzela Krejčíková. „Byla jsem daleko, když jsme se o tom bavily, teď jsem tady a ve finále! Jana je moje inspirace, mám s ní spoustu krásných emocí, bojuju o každý míč, to by po mě chtěla. Chybí mi strašně moc,“ přiznala.

Šampionka Roland Garros z roku 2021 se do grandslamového finále ve dvouhře probojovala podruhé v kariéře. V sobotním souboji o titul se utká s italskou hráčkou Jasmine Paoliniovou.

Rozhovor s Barborou Krejčíkovou naleznete ZDE.

Paoliniová udolala Vekičovou po třech hodinách
První finalistkou letošního Wimbledonu se na centrálním dvorci v All England Clubu stala světová sedmička Jasmine Paoliniová. Italka, která prožívá životní sezonu a před měsícem dokráčela do finále Roland Garros, vybojovala postup přes Chorvatku Donnu Vekičovou, kterou porazila za dvě hodiny a 54 minut po setech 2:6, 6:4, 7:6(8).

Ač byl první set jednostrannou záležitostí a Vekičová ho získala pěti vyhranými gemy v řadě, publikum se očekávaného dramatu přeci jen dočkalo. Od druhého dějství začala pořádná tahanice, ve které řada gemů šla přes shody a bylo patrné, jak hráčkám začínají ubývat síly.

Paoliniová strhla druhou sadu na svou stranu v desátém gemu, v němž vůbec poprvé našla recept na servis do té doby výborné Vekičové.

V rozhodujícím setu se Chorvatka, kterou začala silně pobolívat pravá ruka a musela si ji ledovat, dostala dvakrát do vedení s výhodou brejku. Paoliniová však v obou případech dokázala ztrátu dohnat a v desátém i dvanáctém gemu si na returnu vypracovala mečboly.

Nevyužila je a rozhodnout musel dramatický supertiebreak, v němž si od stavu 3:3 obě tenistky svědomitě držely svá podání. A to až do stavu 9:8 pro Paoliniovou, kdy Italka přinutila svou aktivní hrou soupeřku k chybě a mohla začít slavit postup do druhého grandslamového finále v řadě.

Mrva a Valdmannová jsou poprvé ve čtvrtfinále
Šestnáctiletý Maxim Mrva se jako první z českých juniorů ve čtvrtek probojoval do čtvrtfinále Wimbledonu. Pro českého tenistu se jedná o vůbec první grandslamové čtvrtfinále, které vybojoval po výhře nad Britem Markem Cebanem, jehož porazil 5:7, 6:4, 6:2.

„Je to super pocit. Necítil jsem se dneska ve své kůži, nebyl to ode mě ideální zápas. Ale i takové výhry se počítají, jsou velmi cenné. Všichni Britové tu hrají dobře, trénují na trávě každý den a jsou zvyklí,“ hodnotil Mrva, kterého čeká ve čtvrtfinále Nor Nicolai Budkov Kjaer.

„Myslím, že to bude velice dobrý zápas. Hrál jsem s ním třikrát a mám bilanci 3:0. Naposledy minulý týden to bylo dvakrát 7:6. Oba jsme hráli velice kvalitně. Myslím, že tady můžu pokračovat dál a porazit ho. Je hodně dobrý, vyhrál už dvě patnáctky mezi muži, je tu nasazená dvojka. Už něco umí, ale doufám, že ho porazím i počtvrté,“ doplnil český mladík.

V dívčí dvouhře se v osmifinále představily dvě Češky. Zatímco Lauře Samson zápas s Teodorou Kostovičovou nevyšel a prohrála ve dvou setech, šestnáctiletá Vendula Valdmannová vybojovala svůj první postup do singlového čtvrtfinále na grandslamu. Ve čtvrtek si poradila s Američankou Tyrou Caterinou Grantovou po setech 6:3, 7:5.

„Ani jsem si neuvědomovala, že hraju o čtvrtfinále. Ale myslím, že ty emoce potom přijdou. Na kurt jsem šla s tím, že to je její nejméně oblíbený povrch a můj nejoblíbenější povrch. Na trávě se mi moc dobře pohybuje. Je to taková sranda, s balónem si můžete dělat, co chcete. A atmosféra a všechno je tady super,“ libovala si Valdmannová.

Vybrané zápasy 11. hracího dne Wimbledonu

Semifinále dvouhry žen
Donna Vekičová (CRO, 37.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 7.) 6:2, 4:6, 6:7(8)
BARBORA KREJČÍKOVÁ (32.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) 3:6, 6:3, 6:4

Semifinále čtyřhry mužů
Granollers (ESP), Zeballos (ARG) – Purcell, Thompson (oba AUS) 4:6, 4:6
Heliovaara (FIN), Patten (GBR) – N. Skupski (GBR), Venus (NZL) 6:4, 7:6(1)

Osmifinále dvouhry juniorů
Mark Ceban (GBR) – MAXIM MRVA 7:5, 4:6, 2:6

Osmifinále dvouhry juniorek
Tyra Caterina Grantová (USA) – VENDULA VALDMANNOVÁ 3:6, 5:7
Teodora Kostovičová (SRB) – LAURA SAMSON 6:3, 6:4

Osmifinále čtyřhry juniorů
Maksimovič (BIH), Papamalamis (FRA) – KLIMAS, KUMSTÁT 6:7(9), 6:7(7)
Cina (ITA), MRVA – Timini (CYP), Vasilev (BUL) 6:4, 6:4

Osmifinále čtyřhry juniorek
KOVAČKOVÁ, SAMSON – Buchniková (ISR), Carneirová (BRA) 6:4, 6:4
Oluwadareová, Paskauskasová (obě GBR) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 3:6, 3:6

1. kolo čtyřhry juniorek
VALDMANNOVÁ, Zhenikhovová (GER) – Stojsavljevicová, Xuová (obě GBR) 3:6, 1:6

Kompletní program a výsledky naleznete zde.