Určitě je to nejcennější výhra, jásá Valdmannová. Čím ji okouzlil Wimbledon?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Kde jinde dosáhnout na největší vítězství dosavadní kariéry než na Wimbledonu? Česká teenagerka Vendula Valdmannová se na svém nejoblíbenějším grandslamu postarala v osmifinále juniorské dvouhry o překvapení, když skolila čtvrtou nasazenou Tyru Caterinu Grantovou po skvělém výkonu 6:3 a 7:5. „Ani jsem si neuvědomovala, že hraju o čtvrtfinále,“ usmívala se v rozhovoru pro Tenisový svět šestnáctiletá Valdmannová.

Už na loňském Wimbledonu na sebe talentovaná Vendula Valdmannová hlasitě upozornila. Kvalifikovala se do hlavní soutěže juniorky, postoupila do druhého kola a v něm svedla urputnou bitvu s favorizovanou Ruskou Alinou Kornějevovou (7:5, 3:6, 5:7).

„Doteď mě to strašně mezí, ale byla to brutální zkušenost. Dokázala jsem si, že na to mám,“ vyprávěla Valdmannová, jež letos zapsala v All England Clubu už tři výhry bez ztráty setu.

Tu poslední přidala proti Američance Tyře Caterině Grantové, která je v juniorském žebříčku čtvrtá. Valdmannová je prozatím číslem 36. „Na kurt jsem šla s tím, že to je její nejméně oblíbený a můj nejoblíbenější povrch. Na trávě se moc dobře pohybuji. Je to taková sranda, s balónem si můžete dělat, co chcete,“ libovala si česká vítězka.

Po utkání přiznala, že emoce z postupu do prvního grandslamového čtvrtfinále ji zatím nedostihly. Zároveň si ale uvědomuje, že dnešní úspěch je obzvlášť významný.

„Určitě je to moje nejcennější výhra,“ má jasno členka TK Precheza Přerov. „Nedávno jsem s ní v Miláně na antuce prohrála. Věděla jsem ale, že tady nepředváděla svůj nejlepší tenis. Zato mně se hraje dobře. Do každého balónu se snažím chodit naplno, i když trenéři nejsou moc rádi. Ale zatím to vychází,“ hlásila česká naděje.

Pro svěřenkyni trenérů Roberta Hořelky a Tomáše Krupy je Wimbledon nejoblíbenějším turnajem. „Areál je tady pěkný a upravený. Mám moc ráda, jak jsou tady striktní. Na kurt s vámi jde pán v obleku. Organizátoři si nás váží. Starají se o nás jako o profesionální hráče. Což se třeba o Paříži říct nedá,“ porovnala dva evropské grandslamy.

Valdmannová si v Londýně užívá i tradiční pochoutku. „Jahody si samozřejmě dám! S cukrem jsou nejlepší,“ odhalila své preference česká tenistka, kterou čeká ve čtvrtfinále nasazená desítka Jeline Vandrommeová z Belgie.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
Osmifinále dvouhry juniorek
Tyra Caterina Grantová (USA) – VENDULA VALDMANNOVÁ 3:6, 5:7