Konečně centrkurt! Finalistka Krejčíková o obratu, dárku od týmu i známé fanynce

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Barbora Krejčíková v semifinále Wimbledonu statečně čelila chytře umístěným ránám od superfavoritky Jeleny Rybakinové. I tenistka z Ivančic však dokázala převzít iniciativu. Opakovaně vyrazila podobně jako kdysi její mentorka Jana Novotná k síti a fantastickými údery zvedala britské fanoušky ze sedadel. Osmadvacetiletá Krejčíková zapsala překvapivé, ale zasloužené vítězství 3:6, 6:3, 6:4 a postoupila podruhé v kariéře do grandslamového finále ve dvouhře. V něm ji čeká Italka Jasmine Paoliniová.

Přestože je Barbora Krejčíková jednou z nejlepších tenistek posledních let, v její úspěch proti Jeleně Rybakinové na trávě v All England Clubu moc lidí nevěřilo. Kazachstánská reprezentantka vstupovala do souboje s vynikající bilancí 19 výher z 21 zápasů na londýnském pažitu, navíc v předchozích kolech ušetřila více sil.

A utkání také dobře začala. Na dvorci dominovala, sázela jeden vítězný úder za druhým a na Krejčíkovou vysílala drtivé servisy atakující hranici 190 kilometrů za hodinu. Jenomže šampionka Roland Garros 2021 tlak ustála a po senzačním obratu vydřela jedno z největších vítězství své bohaté kariéry.

Poprvé jste odehrála singlový zápas na wimbledonském centrkurtu. Jaký to byl zážitek?
Úžasný, nádherný a celkově neskutečný. Jsem moc ráda, že už jsem si na tom kurtu zahrála předtím, protože bych asi byla mnohem nervóznější, než jsem byla teď (Krejčíková tam nastoupila ve čtyřhře, pozn. red.). Moc jsem si to užila, atmosféra na kurtu byla úžasná. Byla jsem nadšená, že mi lidi fandili.

Jaký byl recept k obratu proti předloňské turnajové šampionce Rybakinové?
Ona hrála velmi dobře a dávala hodně winnerů. Snažila jsem se soustředit na gemy při svém podání a na to, abych se s ní držela a čekala na příležitost. Věřila jsem, že se mi ji podaří brejknout a přijde i moje momentum.

Byla jste z důležitého utkání nervózní?
Cítila jsem se dobře, až jsem byla překvapená, že jsem byla skoro celý zápas poměrně v klidu. Pořád jsem si jela to svoje, povzbuzovala jsem se, snažila jsem se bojovat o každý balón. A potom na konci, když jsem zaservírovala, ona zkazila bekhend, já jsem zvedla ruce a lidi v mém boxu skákali a radovali se, to bylo nádherné.

Přímo z hlediště vám fandila i známá herečka Jana Paulová. Jak jste se seznámily?
Jana mi podle mě napsala po Paříži (Roland Garros 2021, pozn red.), že mi moc fandí a že mi gratuluje. Od té doby jsme v kontaktu. Poprvé jsme se potkaly v roce 2022, kdy jsem byla zraněná. Šla jsem na premiéru představení, ve kterém hrála. Sedly jsme si a jsme spolu v kontaktu doteď. Když je šance a chce mě vidět naživo, je vždy vítaná. Stejně tak ona pro mě najde místo, když chci na nějaké její představení.

Spousta malých tenistů říká, že chce jednou vyhrát Wimbledon. Platilo to i pro vás?
Asi ne. Jako malá jsem hrála dětský turnaj v Paříži, takže pro mě to byla spíš Paříž. Během toho turnaje jsem měla možnost nakouknout do areálu Rolanda Garrose zvenku, ani jsem se nedostala dovnitř. Ale Wimbledon je taky super, to zase ne že ne. (směje se)

Už jste nám prozradila, že během turnaje relaxujete i při stavění Lega. Kolik jich máte?
Hodně. Včera jsem také dostala jedno od mého týmu. Moc mě to potěšilo. Těším se, že si ho zítra postavím. Mám ráda architekturu a mám i Mléčnou dráhu. Jsem fanda Harryho Pottera, takže stavím také tohle. Mám i Dobbyho.

Během Wimbledonu bydlíte už léta u stejné rodiny. Jak toto pouto vzniklo?
Poprvé jsme u nich byly s Janou (Novotnou), byl to asi rok 2015. Našly jsme je přes stránku Wimbledonu s ubytováními. Hned první rok byl moc příjemný, oni byli velmi pohostinní a vytvořilo se mezi námi velké přátelství. Od té doby se za nimi každý rok moc těším. Atmosféra u nich je velmi klidná a pohodová. Cítím se tam moc dobře.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
Semifinále dvouhry žen
BARBORA KREJČÍKOVÁ (32.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) 3:6, 6:3, 6:4