Wimbledon: Čtyři z pěti! Českým tenistkám se v kvalifikaci dařilo

- Redakce

Po mužích, kteří odehráli úvodní kolo kvalifikace Wimbledonu v pondělí, se v úterý rozjely také kvalifikační boje mezi ženami. V Roehamptonu, kde se kvalifikace pro travnatý grandslam tradičně hraje, se českým tenistkám v prvním kole dařilo. Postup vybojovaly Linda Fruhvirtová, Gabriela Knutsonová, Tereza Martincová a Dominika Šalková. V kvalifikaci končí pouze Sára Bejlek, která skrečovala souboj s Maddison Inglisovou.

L. Fruhvirtová vydřela vítězství
Linda Fruhvirtová (147.) vydřela v Roehamptonu postup do druhého kola kvalifikace Wimbledonu. V souboji s Australankou Priscillou Honovou (202.) ustála prvotní nápor soupeřky, povedlo se jí nakonec Australanku uservírovat a zvítězila po dvou hodinách a 54 minutách 3:6, 7:6(1), 7:6(7).

Od prvního setu, v němž přišla Fruhvirtová dvakrát o servis, dokázala česká tenistka podávat poměrně spolehlivě a soupeřku už do vedení nepustila. Po zisku druhé sady v tiebreaku se dokonce ujala v rozhodujícím dějství vedení 4:3, a byť o výhodu brejku následně přišla, povedlo se jí dotáhnout sadu opět do tiebreaku, který vyhrála 10:7.

„Jsem vyřízená, ale šťastná, že jsem vyhrála a zahraju si tady 2. kolo kvalifikace,“ ulevilo se Fruhvirtové. „Soupeřka hrála velmi dobře, měla skvělý servis a bylo těžké ji brejknout. Musela jsem se tak hodně soustředit na gemy se svým servisem. Výborně jsem zahrála v obou tiebreacích. V nich jsem to vzala do svých rukou a snažila jsem si to uhrát. Neměla jsem tam žádný výpadek, od prvního do posledního bodu jsem v nich hrála solidně.“

V příštím kole se Linda Fruhvirtová utká s domácí Hannah Klugmanovou (623.).

Martincová si poradila s dvanáctou nasazenou
Tereza Martincová (214.) si poradila s nepříznivým losem a dvanáctou nasazenou Darju Semenistou (107.) v úvodním kole wimbledonské kvalifikace porazila! Česká tenistka strávila na dvorci v Roehamptonu pouhých 71 minut, po kterých mohla slavit vítězství 6:4, 6:1, k němuž si dopomohla i čtyřmi brejky.

Jediný okamžik, kdy byla její cesta za postupem narušena, přišel v devátém gemu první sady, kdy přišla o výhodu brejku. Hned v dalším gemu ovšem na returnu dějství ukončila.

„Jsem samozřejmě ráda, celkově jsem se cítila dobře. Soupeřka mě, musím říct, překvapila. Výborně se pohybovala a hrála nepříjemně. Cítila jsem, že si to musím uhrát sama. Jedinou kaňkou byly špatně vypletené rakety, pak se mi to zadrhávalo na returnu,“ řekla k vítězství Martincová.

V dalším kole se utká s Američankou Alycií Parksovou (121.).

Knutsonová postupuje v kvalifikaci Wimbledonu
Gabriela Knutsonová (231.) se při své premiéře ve wimbledonské kvalifikaci dočkala v úvodním kole vítězství! Česká tenistka, která ladila formu na turnaji ITF v Ilkley, dokázala v úterý odpoledne porazit Rumunku Irinu Baraovou (220.) za hodinu a půl 7:6(6), 6:1.

V prvním setu Knutsonová prohrávala 2:4, ale nakonec dovedla sadu do tiebreaku, v němž zvítězila 8:6. Ve druhém dějství už měla otěže střetnutí plně ve svých rukách a po brejcích ve druhém a šestém gemu hladce zvítězila.

„Ze začátku jsem trochu víc kazila. Soupeřka hrála dobře, docela nepříjemné balóny, musela jsem se do toho dostat,“ uvedla Knutsonová. „Do tiebreaku jsem hodně zlepšila servis, i returny jsem začala hrát více do kurtu. To mě dostalo do rytmu a ve druhém setu už to šlo dobře.“

V dalším kole čeká Gabrielu Knutsonovou souboj s 23. nasazenou Lulu Sunovou z Nového Zélandu.

Šalková úspěla při premiéře ve wimbledonské kvalifikaci
Dominika Šalková (149.) zaznamenala ve wimbledonské kvalifikaci úspěšnou premiéru. Při svém teprve druhém startu na trávě porazila 6:4 a 6:3 favorizovanou Ann Liovou (143.) ze Spojených států, a připsala si tak v devatenácti letech své první vítězství na zeleném pažitu.

Češka vstoupila do obou setů ztraceným podáním, celkem třikrát v utkání ale zvládla manko brejku smazat a rozhodnout v koncovkách obou dějství.

„Jsem ráda, že tady můžu hrát, užívala jsem si to, i když na začátku ty nervy možná trochu byly,“ hodnotila Šalková úspěšnou premiéru. „Hrála jsem dobře, ale věděla jsem, že to dokážu i lépe. Soupeřka na svém servisu dělala jednoduché chyby, já jsem jí i dobře returnovala,“ poznamenala s tím, že ji potěšilo, když oba sety dokázala otočit.

„Doufám, že ve druhém kole budu hrát ještě líp,“ dodala s výhledem na souboj proti Rumunce Ruseové.

Bejlek skrečovala souboj prvního kola
Sára Bejlek (119.) svůj třetí start ve wimbledonské kvalifikaci v premiérový postup do hlavní soutěže nezúročí. Pro osmnáctiletou Češku skončilo působení v Roehamptonu hned v úvodním kole, přičemž na kurtu nestrávila ani hodinu.

Nad australskou náhradnicí Maddison Inglisovou (243.) vedla 2:0, pak ale prohrála čtyři gemy v řadě a nakonec poměrem 4:6 i celou sadu. Do druhého dějství vstoupila nasazená dvaadvacítka ztraceným podáním a po dvou chybách na returnu se rozhodla duel skrečovat.

Wimbledon, Roehampton (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské kvalifikace
DOMINIKA ŠALKOVÁ (149.) – Ann Liová (USA, 143.) 6:4, 6:3
GABRIELA KNUTSONOVÁ (231.) – Irina Baraová (ROU, 220.) 7:6(6), 6:1
Priscilla Honová (AUS, 202.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (147.) 6:3, 6:7(1), 6:7(7)
Darja Semenistá (LAT, 107.) – TEREZA MARTINCOVÁ (214.) 4:6, 1:6
Maddison Inglisová (AUS, 243.) – SÁRA BEJLEK (119.) 6:4, 1:0 skreč