Vítězná premiéra na Wimbledonu! Užívala jsem si to, zářila Šalková

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Dominika Šalková zvládla premiéru na Wimbledonu a přes Američanku Ann Liovou postoupila po setech 6:4, 6:3 do druhého kola kvalifikace! „Jsem šťastná, že tady můžu hrát, užívala jsem si to, i když na začátku ty nervy možná trochu byly,“ přiznala po první výhře na trávě v kariéře.

První vítězství na trávě je vždy speciální, jinak tomu nebylo ani v případě stále teprve devatenáctileté Šalkové. Co na tom, že šlo o teprve druhé soutěžní klání na zeleném pažitu.

Česká tenistka se prokousala v prvním utkání dne napříč českými zástupkyněmi přes americkou favoritku ve dvou setech. Její cesta zápasem ale nezačala lehce. Hned první podání si prohrála, celkově v duelu musela odvracet sedm brejkbolů.

„Důležité bylo, že jsem ji vždy dokázala brejknout zpátky a pak dopodávat. Věděla jsem, že můžu hrát ještě líp. Hrála jsem dobře, ale ne věci, které bych chtěla. Ona na svém servisu dělala jednoduché chyby, já jsem jí ale i dobře returnovala.“

Česká teenagerka v zásadních momentech zápasu dokázala vybojovat klíčové míče, soupeřka Liová jí navíc v důležitých chvílích pomohla také svými chybami. „Když ztratila oba sety z vedení 3:1, tak mi to určitě taky pomohlo. Mohla cítit nějaký tlak a pomoct mi nějakými chybami,“ ohlížela se za klíčovými okamžiky obou setů.

Šalková měla kapku štěstí i pro rozlosování hracího dne, kdy na ni připadl hned první zápas na kurtu č. 16. „Radši hraju samozřejmě první rundu. Člověk ví, do čeho jde, je hned připravený, udělá si ty svoje rutiny. Je to lepší, než když tady čeká celý den. Teď mám čas se připravit na další zápas. Co se ale horka týče, to mi nevadí, aspoň se opálím,“ smála se.

Ve druhém kole kvalifikace Wimbledonu bude na Šalkovou čekat rumunská překážka v podobě Eleny-Gabriely Ruseové, bývalé 51. hráčky světa. „Upřímně vůbec nevím, jak hraje. Každý zápas je ale hlavně o mně. Samozřejmě záleží, kdo co hraje, ale musím se soustředit hlavně na sebe,“ zůstávala hráčka pražské Sparty soustředěná i bezprostředně po svém premiérovém vítězství.

Má Šalková nakročeno k cestě do hlavní soutěže? První kolo kvalifikace ukázalo, že by se nakonec vůbec nemuselo jednat o překvapení. Její progres v posledních měsících ukazuje, že Česku roste další ženská naděje.

„Zrovna tráva je taková specifická, nikdo není asi vyloženě travař, ale s tou mojí hrou by to tady mohlo fungovat. Doufám, že ve druhém kole budu hrát ještě líp,“ uzavírala odhodlaně.

Wimbledon, Roehampton (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské kvalifikace
DOMINIKA ŠALKOVÁ (149.) – Ann Liová (USA, 143.) 6:4, 6:3