Průlomový triumf! Jana Kovačková ovládla velký turnaj v Casablance

- Marek Bartošík

Čtrnáctiletá Jana Kovačková si připsala dosud nejcennější titul své kariéry. Talentovaná členka pražské Sparty opanovala minulý týden dvouhru i čtyřhru na antukovém turnaji kategorie J300 v Casablance, přičemž v párové disciplíně triumfovala poprvé po boku své šestnáctileté sestry Aleny.

Tažení Jany Kovačkové na juniorské třístovce v Casablance by se dalo označit jako průlomové. Česká naděje letos nasbírala už sedm singlových a šest deblových vavřínů na okruhu ITF, poprvé se však radovala na větším podniku kategorie J300.

Kovačková ztratila na cestě za titulem pouze jediný set, a to hned v prvním kole proti Italce Viole Bediniové (4:6, 6:4, 6:2). V dalších zápasech už nezaváhala, nejvíce se nadřela v semifinále proti Francouzce Daphnee Mpetshiové Perricardové (7:5, 6:4).

Ve finále si Kovačková poradila se Srbkou Lunou Vujovičovou po setech 6:4 a 6:2. V deblovém finále se utkaly stejné hráčky. Sestry Jana a Alena Kovačkovy v něm přehrály Vujovičovou s Rumunkou Maiou Ilincou Burcescuovou poměrem 6:1, 5:7 a 10:2.

Mladší ze sester Kovačkových zopakovala svůj dvojnásobný úspěch ze zářijové dvoustovky v Rakovníku, kde byla její deblovou parťačkou Nela Charvátová. Letošní sezonu ozdobila také triumfem na Wimbledonu do 14 let a vítězným tažením na mistrovství světa družstev do 14 let v Prostějově.

Čtrnáctiletá Kovačková si v novém vydání juniorského žebříčku polepšila o 66 míst a nově jí patří 45. příčka. Tímto veleskokem si prakticky zajistila účast na Australian Open 2025.

Do karet jí hraje i fakt, že v rankingu je před ní 12 dívek narozených v roce 2006, které se na konci sezony přesunou na ženský okruh. Mimochodem Kovačková, narozená v roce 2010, je nyní nejmladší tenistkou v elitní stovce juniorského žebříčku ITF.