Strach z létání i reparát z těláku. Co na sebe prozradily mladé mistryně světa?

- Redakce

Tři mistryně světa, tři hráčky pražské Sparty, tři kamarádky. Číslo tři bylo pro Janu Kovačkovou, Kateřinu Zajíčkovou a Lauru Chlumskou symbolické i díky tomu, že minulý týden na mistrovství světa družstev do 14 let v Prostějově zkompletovaly zlatý hattrick, když zařídily pro český dívčí tým třetí titul v řadě. Ve středu dorazily ve veselé náladě s trofejemi domů na Spartu a o zábavu bylo postaráno.

„Jste všechny ze Sparty, z jednoho klubu. Nevím, jestli se to někdy povedlo, že byl celý tým složen z holek z jednoho klubu. O to je ten úspěch větší a hezčí,“ vyzdvihl ředitel pražské Sparty Miroslav Malý směrem k šampionkám, které z rukou Malého přijaly dárky za svůj úspěch.

Tisková konference probíhala v uvolněné atmosféře. Trojice mladičkých tenistek, které nejsou ještě zvyklé na setkání s médii, ze sebe postupně dostávala nervozitu i za pomoci vtipkování a vzájemného špičkování.

Třeba když Kateřina Zajíčková přiznala, že ji ještě čeká reparát z tělocviku, čímž rozesmála všechny přítomné.

„Musím na přezkoušení,“ povzdechla si čtrnáctiletá tenistka, která stejně jako její parťačky z týmu někdy jen těžko kloubí náročný tenisový program s povinnou školní docházkou. „Katce se asi nepovedl kotrmelec,“ přihodila se smíchem její kolegyně z týmu Chlumská. 

Výborná parta, to byla jedna z hlavních deviz čekého zlatého týmu pod vedením bývalé tenistky Petry Cetkovské.

Zajíčkové s Chlumskou pomáhalo i to, že s nimi byla „ostřílená“ Kovačková, která slavila titul mistryně světa v Prostějově už loni, čímž navázala na svou sestru Alenu, vítězku z roku 2022.

Janu Kovačkovou trénují maminka Eva a tatínek Petr, sám bývalý český tenista, jenž dlouho zůstal herně aktivní i na veteránském okruhu ITF. Letos už zvládla ovládnout soutěž Wimbledonu do 14 let a podívala se tak dokonce i za prezidentem Petrem Pavlem

Právě Kovačková výrazně pomohla k letošnímu titulu, když v podstatě zachránila finále – což přiznaly i její spoluhráčky z týmu. Češky totiž prohrávaly se Spojenými státy 0:1 na zápasy, Američanky tak měly mečbol. V souboji jedniček ale Kovačková suverénně zvítězila 6:0, 6:4. Obrat pak české tenistky dokonaly ve čtyřhře. 

„Jsem šťastná. Už jsem vyhrála minulý rok, letos to ale bylo lepší,“ řekla Kovačková s tím, že ji tolik nesvazovala nervozita, s výjimkou finále, kdy musela svůj zápas ve dvouhře vyhrát. „Jana to zachránila,“ smála se Chlumská.

České reprezentantky zvládly celý turnaj zejména díky silné mentalitě, což potvrdily hlavně ve finále. Právě psychickou odolnost všechny tři shodně obdivují u Novaka Djokoviče, jehož berou za jeden ze svých vzorů.

Výborné mentální nastavení u svých svěřenkyň ostatně chválila i kapitánka Cetkovská.

„Věděla jsem, že o titulu rozhodnou nejen tenisové kvality, ale především vnitřní síla. A právě v tom jsme byly proti Američankám lepší, odolnější, navíc od začátku byly holky fantastickou partou. Jsem na ně hrdá,“ řekla o víkendu pro oficiální stránky prostějovského turnaje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený _-kovackova.jaja-_ (@__kovackovq.j__)

Celý šampionát pak vyvrcholil párty u rybníka, kde se úspěšné Češky sešly i se svými kolegy z chlapecké reprezentace a členy ostatních týmů. Při vzpomínce na ohňostroj se jim pak rozzářily oči. „Byly tam všechny týmy dohromady, bylo to moc hezké,“ pronesla Zajíčková.

Ač se mladé české hráčky těší na život profesionálních tenistek, přinejmenším pro Janu Kovačkovou má tato cesta jedno velké úskalí. Tím je cestování po turnajích.

„Nerada létám,“ špitla a přiznala strach z létání, stejně jako nervozitu, když musí hrát před spoustou diváků, jako například ve Wimbledonu, kde letos absolvovala zmíněný turnaj do 14 let.

„Já se létat nebojím, už jsem letěla i sama,“ poznamenala Chlumská, která se s kamarádkami shodla, že jejich kariérním cílem je bojovat o úspěchy na grandslamech a turnajích WTA 1000.

Rozhodně by jim přitom nevadilo, kdyby zápolily na těchto turnajích i spolu. Tak jako hrají i dnes, ať už v tréninku, nebo v ostrých zápasech. „Máme pak takovou větší motivaci, porazit jedna druhou,“ připustila Chlumská. „Jsem nervózní, když s nimi hraju,“ přiznala Kovačková, s čímž její parťačka souhlasila.

„Všechny se dobře známe, víme, jak druhá hraje, jaké má lepší údery. Je to takové nervózní, je to jiné,“ dodala Chlumská.

Byť je na tuto úroveň ještě cesta dlouhá, Jana Kovačková s Laurou Chlumskou a Kateřinou Zajíčkovou prokazují, že Česku rostou další velké tenisové naděje.

Naděje, které by se rády připojily k řadě veleúspěšných českých tenistek. První krůček, titul mistryň světa do 14 let, už mají v kapse.

Postupná cesta na největší tenisové akce může přinejmenším pro Kovačkovou pokračovat už příští rok juniorskými grandslamy. Jednička českého týmu k tomu má zatím dobře našlápnuto.


Galerie