Další český titul z Wimbledonu! Kovačkové pomohla starší sestra, chválí i Vondroušovou

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Na sobotní triumfy Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové navázala mladičká Jana Kovačková, která na Wimbledonu získala o den později titul v kategorii dívek do 14 let. Členka pražské Sparty ve finále otočila souboj s Lotyškou Keisijou Berzinovou (5:7, 6:3, 10:2), a na turnaji tak vyhrála i páté utkání.

Součástí Wimbledonu je od roku 2022 také turnaj chlapců a dívek do 14 let. A poprvé v krátké historii této kategorie se český tenis dočkal své první vítězky, kterou se v neděli stala Jana Kovačková.

Čtrnáctiletá naděje nejprve prošla základní skupinou s bilancí tří výher ze tří zápasů a následně zvládla i semifinále a finále. V posledních dvou zápasech udolala své protivnice až v rozhodujícím supertiebreaku.

„Byla jsem tady už loni. Jsou tady super kurty i zázemí. A je dobré vidět skvělé hráče, jak se rozcvičují a trénují,“ vyprávěla Tenisovému světu šampionka Kovačková, kterou na rozhovor doprovodil její otec Petr Kovačka.

Přímo na místě jí držela palce i šestnáctiletá sestra Alena, jež se zúčastnila juniorské soutěže do 18 let. „Ája mě rozcvičovala a také se mnou trénovala. Jsem moc šťastná, že tady se mnou byla. Je to super,“ děkovala své zkušenější sestře.

Tatínek Petr Kovačka zmínil, že pro jeho dcery Alenu a Janu je snem, aby si společně zahrály čtyřhru na Wimbledonu. A pokud si obě udrží stoupající výkonnost, může se jim toto přání jistě splnit. Prozatím si musejí vystačit „pouze“ se společnými tréninky.

„Hodně spolu na trénincích bojujeme, někdy ji i porazím,“ usmívala se Jana, pro niž je ale starší sestra především inspirací. „Díky ní vím, jak to bude vypadat na turnajích, které mě teprve čekají,“ zmínila.

Čtrnáctiletá Jana prozradila, že z profesionálních tenistů má nejraději Novaka Djokoviče, Arynu Sabalenkovou a Markétu Vondroušovou. „Má šikovnou ruku. Líbí se mi, jak hraje, hlavně kraťasy,“ poznamenala na adresu loňské wimbledonské vítězky.

V dalších týdnech čeká talentovanou hráčku Pardubická juniorka, poté juniorský turnaj ITF v Polsku a následně týmové mistrovství světa do 14 let v Prostějově, kde budou Češky obhajovat loňský titul.

„Týmové soutěže mi sedí, mám je moc ráda. A máme super kapitánku Petru Cetkovskou. Ví, co nám má říkat,“ dodala Kovačková.