Laver Cup: Evropa chce přerušit dominanci Světa, po prvních zápasech je srovnáno

- Jan Vojkůvka

V pátek odstartoval v Berlíně sedmý ročník Laver Cupu. Turnaj, ve kterém proti sobě stojí hráči v Týmu Evropy proti zbytku světa, se v posledních dvou letech stal kořistí právě Týmu Světa. Výběr pod vedením kapitána Björna Borga touží po přerušení současné dominance svých soupeřů, do turnaje však vstoupil porážkou. O vyrovnání se postaral Stefanos Tsitsipas.

Tým Evropy vyhrál první čtyři ročníky Laver Cupu mezi roky 2017 a 2021. Poslední triumf, k němuž došlo v Bostonu, pak byl naprosto dominantní. Evropané totiž zvítězili ve Spojených státech 14:1.

Tým Světa, který vede John McEnroe, ovšem dokázal před dvěma lety v Londýně zvítězit 13:8 a toto prvenství pak obhájil loni v kanadském Vancouveru, kde byl obdobně dominantní jako Evropa v roce 2021. Svět zvítězil 13:2 a s velkými ambicemi vstupuje i do dalšího ročníku v Berlíně.

Evropa přivezla do Německa velmi silný kádr s jednoznačným cílem – oslavit poslední rok Björna Borga u týmu triumfem. Jenže hned první zápas ukázal, že to tak snadné nebude.

Na kurt se vypravil za Evropu jako první Casper Ruud, který startuje počtvrté v řadě. Jeho soupeřem byl Argentinec Francisco Cerundolo, pro něhož se jedná o druhou účast v této týmové soutěži.

Ruudovi se v utkání nepovedlo potvrdit roli favorita, přestože je světovou devítkou a lepším hráčem pro rychlejší povrchy, než tomu je v případě Cerundola. Prohrál dvakrát 4:6, když jediného brejku dosáhl za stavu 2:5 ve druhém dějství. Cerundolo se prosadil na returnu dohromady hned třikrát.

„Když hraju týmové soutěže, tak je ve mně něco, díky čemu hraju opravdu dobře,“ sdělil recept ke svému vítězství Cerundolo.

Ve druhém odpoledním singlu se ovšem domácímu týmu podařilo vybojovat bod a srovnat na 1:1. Postaral se o to Stefanos Tsitsipas, který porazil Thanasiho Kokkinakise bez ztráty servisu 6:1, 6:4.

Laver Cup, Berlín
Tým Evropy – Tým Světa 1:1
Casper Ruud (NOR, 9.) – Francisco Cerundolo (ARG, 31.) 4:6, 4:6
Stefanos Tsitsipas (GRE, 12.) – Thanasi Kokkinakis (AUS, 78.) 6:1, 6:4
19:00 Grigor Dimitrov (BUL, 10.) – Alejandro Tabilo (CHI, 22.)
20:30 Alcaraz (ESP), Zverev (GER) – Fritz, Shelton (oba USA)