Finále bylo na dosah. Muchová nevyužila proti Pegulaové vedení o set a brejk

- Redakce

Jízda Karolíny Muchové na letošním US Open skončila v semifinále. Česká tenistka v něm podlehla Američance Jessice Pegulaové ve třech setech, když nevyužila vedení 6:1 a 2:0. Pegulaová si zahraje o titul se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou. Čtvrteční program v New Yorku dále nabídl semifinálové zápasy v mužské čtyřhře a finále smíšené čtyřhry. Českým juniorům se dařilo v párových disciplínách.

Karolína Muchová (52.) nevyužila velkou šanci na postup do finále US Open. Česká tenistka vedla v semifinále newyorského grandslamu nad domácí hvězdou Jessicou Pegulaovou (6.) už 6:1 a 2:0, nakonec ale utrpěla po dvou hodinách a 12 minutách boje porážku 6:1, 4:6 a 2:6.

Začátek utkání byl vyrovnaný, přičemž Muchová musela ve třetím gemu mazat tři brejkboly soupeřky. Tato situace ji nabudila, a naopak Pegulaovou zcela paralyzovala. Od té chvíle na dvorci dlouho dominovala šikovná Češka, která si vypracovala luxusní vedení 6:1, 2:0 a 40:30 na returnu.

Pak si ale vybrala slabší okamžiky i ona a domácí Američanka, tlačena drtivou většinou fanoušků, otočila na 4:2. O brejk sice přišla, Muchová jí však v desátém gemu darovala další brejk a tím i set dvojchybou.

Momentum zůstalo na straně Pegulaové i ve třetím dějství, když se hned ve druhém gemu radovala z brejku. Tuto výhodu už navzdory třem brejkbolům Muchové udržela a napínavé střetnutí zakončila na returnu.

Aktivně hrající Muchová sice nastřílela dvojnásobek vítězných míčů než její opatrnější soupeřka (34:17), zároveň ale zaznamenala mnohem více nevynucených chyb (40:22). Na síť vyrazila celkem 36krát a uspěla ve 22 případech.

„Byl to velmi těžký zápas. Začala jsem hodně dobře, všechno jsem trefovala do kurtu, kdežto ona byla nervózní. Šlo to lehce, ale věděla jsem, že to tak nebude pořád, proto jsem se snažila pořád hýbat a držet tempo. Ale při brejkbolu na 3:0 ve druhém setu jsem zkazila volej. Ona začala hrát velmi solidně, já něco zkazila a zápas se otočil. Ona pak neudělala moc chyb, byla všude a hrála skvěle,“ zhodnotila Muchová.

Třicetiletá Pegulaová si ve svém prvním grandslamovém finále zahraje s Běloruskou Arynou Sabalenkovou (2.). Naopak osmadvacetiletá Muchová si na své druhé kariérní finále na turnajích velké čtyřky bude muset počkat.

Sabalenková je znovu ve finále US Open
Aryna Sabalenková (2.) zopakuje svou loňskou finálovou účast na US Open. Běloruská favoritka vyzrála v semifinále na domácí Američanku Emmu Navarrovou (12.) po hodině a půl boje 6:3 a 7:6(2).

Navarrová ještě utkání dokázala zdramatizovat, když ve druhé sadě vymazala manko 3:5. V tiebreaku už ale o svém postupu rozhodla Sabalenková, která vyhrála posledních sedm míčů zápasu.

Erraniová a Vavassori triumfovali v mixu
US Open zná své první šampiony! Vítězi ve smíšené čtyřhře se stali Italové Sara Erraniová a Andrea Vavassori. Nasazené trojky zdolaly ve vyrovnaném finále za hodinu a půl 7:6(0) a 7:5 americkou dvojici Taylor Townsendová, Donald Young.

Na první brejk se čekalo až do jedenáctého gemu. Erraniová s Vavassorim ho na podání nepotvrdili, v tiebreaku ale nepovolili soupeřům ani bod. Ve druhém dějství promarnili favorité vedení 4:1, od stavu 5:5 se však blýskli šňůrou sedmi vyhraných výměn v řadě, díky které se dostali do vedení 6:5 a 40:0. Erraniová s Vavassorim posléze proměnili celkově třetí mečbol a mohli slavit zisk grandslamové trofeje.

Vybrané zápasy 11. hracího dne US Open

Semifinále dvouhry žen
Emma Navarrová (USA, 12.) – Aryna Sabalenková (2.) 3:6, 6:7(2)
Jessica Pegulaová (USA, 6.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (52.) 1:6, 6:4, 6:2

Finále smíšené čtyřhry
Townsendová, Young (oba USA) – Erraniová, Vavassori (oba ITA) 6:7(0), 5:7

Semifinále čtyřhry mužů
Purcell, Thompson (oba AUS) – Lammons, Withrow (oba USA) 6:4, 7:6(4)
Arevalo (SLV), Pavič (CRO) – Krawietz, Pütz (oba GER) 3:6, 7:6(9), 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry juniorů
MRVA, Sakamoto (JPN) – Farzam, Filin (oba USA) 5:7, 6:4, 13:11
PETÁK, Thomas (SUI) – Frydrych (GBR), Rottgering (NED) 6:4, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry juniorek
Ivanovová (BUL), Vandrommeová (BEL) – KREJČOVÁ, TICHÁČKOVÁ bez boje
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) – Barrosová (BRA), Kostovičová (SRB) 7:6(3), 6:4