Muchová po semifinále: Šancí byla spousta. Jsem zdravá, což je nejdůležitější

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Karolína Muchová naběhla po kvalitním forhendu křížem na síť a na skvělý obranný úder Jessicy Pegulaové zareagovala pouze volejem kousek do autu. Tím v semifinále US Open nevyužila brejkbol na 6:1, 3:0 a umožnila své americké soupeřce, aby se vrátila do zápasu. Houževnatá Pegulaová kousala čím dál tím více, vracela téměř každý úder, sama neváhala zatlačit a v pozdním večerním duelu uštědřila Češce porážku 6:1, 4:6 a 2:6.

Velmi blízko ke druhému kariérnímu finále na grandslamu byla Karolína Muchová. Její soupeřka Jessica Pegulaová sama uznala, že chvílemi vypadala jako začátečnice. Zkušená Američanka se ale chytila pomyslného kusu stébla a vydřela postup do finále domácího grandslamu.

Za bod zvratu by se dal označit nevyužitý brejkbol ve třetím gemu druhé sady. Kdyby Muchová trefila těžký forhendový volej do kurtu, bylo by prakticky hotovo.

„Určitě to byl jeden z klíčových momentů. Potom jsem měla spoustu šancí, kdy jsem se mohla vrátit do zápasu. Ale vždy jsem je nevyužila. Buď ona zahrála dobře, nebo jsem si pro to nešla a nechala ji hrát. Možná jsem k tomu mohla přistoupit jinak a víc to risknout,“ zmínila poražená semifinalistka.

Po onom zkaženém voleji, který byl vyhodnocen jako vynucená chyba, vyhrála Muchová pouze čtyři ze 16 zbývajících gemů. „Jessica začala hrát velmi solidně, já něco zkazila a zápas se otočil. Ona pak neudělala moc chyb, byla všude a hrála skvěle,“ pochválila svou přemožitelku.

Muchová měla ve třetím setu celkem tři brejkboly. Když v sedmém gemu nevyužila svou poslední šanci na returnu, vyhodila raketu do vzduchu. Příznivce šikovné české tenistky snad ani nepřekvapilo, že své sportovní náčiní bez potíží chytila před dopadem na kurt.

V závěru už české reprezentantce viditelně docházely síly. „Výměny byly fakt dlouhé a náročné. Musím si pár takovými zápasy projít, abych se dostala zase do úplného topu,“ plánuje Muchová.

Na komplexní hodnocení bylo pár desítek minut po utkání ještě velmi brzy, přesto si uvědomovala, jakého úspěchu pouhého půl roku po operaci zápěstí dosáhla.

„Jsem ráda, že jsem zpátky a že je moje hra celkově lepší. Na kurtu si víc věřím a věřím i svému zápěstí. Jsem zdravá, což je to nejdůležitější. Můžu vyrazit do Asie na další turnaje,“ vyhlíží nové výzvy někdejší světová osmička.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Jessica Pegulaová (USA, 6.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (52.) 1:6, 6:4, 6:2