Muchová si znovu zahraje semifinále US Open! Siniaková skončila před branami finále

- Redakce

Závěrečný grandslam sezony se pomalu blíží do svého finiše. Karolína Muchová ve středu porazila Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou a po roce znovu postoupila do semifinále US Open. Kateřina Siniaková nezvládla tamtéž po boku Američanky Taylor Townsendové semifinále čtyřhry proti francouzsko-čínskému páru Kristina Mladenovicová, Šuaj Čang. V New Yorku pokračovaly i juniorské soutěže.

Karolína Muchová je po roce v semifinále US Open
Karolína Muchová (52.) slaví postup mezi čtveřici nejlepších tenistek US Open. Ve čtvrtfinále porazila Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou (21.), a to za hodinu a 25 minut po setech 6:1, 6:4. Muchová je navíc první českou tenistkou, která dosáhla na dvě semifinále US Open v řadě, od legendární Heleny Sukové (1986, 1987).

Česká tenistka vlétla do zápasu ve velkém stylu. Ovládla prvních pět gemů a rychle se ujala vedení 1:0 na sety. Druhá sada byla o poznání náročnější. Muchová bojovala se zdravotními problémy, několikrát musela opustit kurt. Souboj rozhodl gem za stavu 3:3, kdy olomoucká rodačka prolomila servis soupeřky a výhodu brejku už nepustila. Po osmém gemu si vzala Haddad Maiaová pauzu na ošetření, přesto už nedokázala Češce výrazněji vzdorovat a s americkým grandslamem se rozloučila.

Karolína Muchová se mohla v utkání spolehnout na první servis, přes který uhrála 29 z 37 výměn. Dařilo se jí i na returnu, když si vypracovala hned 12 brejkbolů a 4 z nich dokázala proměnit. Může se tak po roce znova těšit na semifinále, ve kterém vyzve Američanku Jessicu Pegulaovou (6.).

„V klíčových momentech, když jsem měla brejkbol nebo jsem podávala na zisk gemu, se mi vždy podařilo vytáhnout dobrý úder. Je plus, že jsme nehrály až večer a že budu mít aspoň den k dobru. Už jsem dostala nějaké prášky. Určitě budu odpočívat a hodně pít,“ uvedla Muchová.

Pegulaová si vyšlápla na Šwiatekovou
Jessica Pegulaová (6.) se postarala o překvapení na grandslamovém US Open. Americká reprezentantka vyřadila ve čtvrtfinále světovou jedničku Igu Šwiatekovou po setech 6:2 a 6:4.

Obě tenistky v utkání zahrály 12 vítězných úderů, Šwiateková ale zapsala mnohem více nevynucených chyb (41:22). Pegulaová si zahraje ve svém premiérovém grandslamovém semifinále proti Karolíně Muchové (52.).

Siniaková skončila v deblovém semifinále
Kateřina Siniaková třetí grandslam v řadě neovládne. Deblová šampionka z Roland Garros a Wimbledonu vypadla na US Open v semifinále. Spolu s Američankou Taylor Townsendovou v něm podlehla 5:7, 6:4 a 3:6 Kristině Mladenovicové a Šuaj Čang.

V rozhodujícím setu šly turnajové trojky po brejku do vedení 3:2, jenže od té doby už nezískaly ani gem. Do finále tak postoupila nenasazená francouzsko-čínská dvojice, jež si o titul zahraje proti Ljudmile Kičenokové z Ukrajiny a Jeleně Ostapenkové z Lotyšska.

„Tenhle zápas se nám vůbec nesešel. Nešlo nám to podle představ. Holky vyhrály tím, že jsme my udělaly víc chyb. Přesto bylo super, že jsme bojovaly a nechaly tam všechno,“ zhodnotila Siniaková.

České juniorky v New Yorku neuspěly
Singlové čtvrtfinále dívek bude na US Open bez české účasti. Z trojice Eliška Ticháčková, Tereza Krejčová a Vendula Valdmannová měla nejblíže k vítězství v osmifinále první zmíněná tenistka, jenže ta nedokázala utkání se Srbkou Teodorou Kostovičovou za stavu 6:3, 5:4 dopodávat a prohrála 6:3, 5:7 a 2:6.

Draper si znovu vylepšil maximum
Jack Draper (25.) si podruhé v řadě vylepšil své grandslamové maximum. Britský tenista porazil ve čtvrtfinále US Open i díky 40 vítězným úderům Australana Alexe de Minaura (10.) poměrem 6:3, 7:5, 6:2 a zajistil si místo v semifinále newyorského turnaje.

Sinner porazil ve šlágru Medveděva
V souboji dvou grandslamových šampionů na US Open uspěl Ital Jannik Sinner. První tenista žebříčku přehrál ve čtvrtfinále Rusa Daniila Medveděva (5.) po dvou a půl hodině 6:2, 1:6, 6:1 a 6:4.

Sinner se na rozdíl od svého soupeře vyvaroval většího počtu nevynucených chyb, kterých zahrál 38 (Medveděv 57). Zároveň se mu dařilo na síti, kde uspěl v 28 z 33 pokusů. V pátečním semifinále na něj čeká Brit Jack Draper (25.).

Vybrané zápasy 10. hracího dne US Open

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Jack Draper (GBR, 25.) – Alex de Minaur (AUS, 10.) 6:3, 7:5, 6:2
Jannik Sinner (ITA, 1.) – Daniil Medveděv (5.) 6:2, 1:6, 6:1, 6:4

Čtvrtfinále dvouhry žen
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 21.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (52.) 1:6, 4:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jessica Pegulaová (USA, 6.) 2:6, 4:6

Semifinále čtyřhry žen
SINIAKOVÁ, Townsendová (USA) – Mladenovicová (FRA), Š. Čang (CHN) 5:7, 6:4, 3:6
Ch. Čchan (TPE), Kuděrmetovová (-) – L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) 1:6, 2:6

Osmifinále dvouhry juniorek
Valerie Glozmanová (USA) – TEREZA KREJČOVÁ 6:0, 6:3
ELIŠKA TICHÁČKOVÁ – Teodora Kostovičová (SRB) 6:3, 5:7, 2:6
VENDULA VALDMANNOVÁ – Tyra Caterina Grantová (USA) 2:6, 4:6

Osmifinále čtyřhry juniorů
MRVA, Sakamoto (JPN) – Jódar, Santamarta (oba ESP) 7:5, 6:3
Farzam, Filin (oba USA) – BRUNCLÍK, Papamalamis (FRA) 7:5, 6:2
PETÁK, Thomas (SUI) – Derepasko, Omarchanov (KAZ) 5:7, 7:5, 12:10

Osmifinále čtyřhry juniorek
Jauffretová, McNeilová (obě USA) – URBANOVÁ, Vergaraová Riveraová (CHI) 6:4, 6:3
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) – Frodinová, Glozmanová (obě USA) 6:4, 6:3
KREJČOVÁ, TICHÁČKOVÁ – Kotliarová (UKR), Stankiewiczová (POL) 6:4, 6:3