Problémy zažehnány. Byl to zvláštní pocit, ale poprala jsem se s tím dobře, líčí Muchová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Spíše než nejistá a příliš chybující Beatriz Haddad Maiaová trápila Karolínu Muchovou ve čtvrtfinále US Open nevolnost. Navzdory této nepříjemnosti si na centrálním dvorci Arthura Ashe dokráčela bez větších komplikací k vítězství 6:1, 6:4 a k druhému postupu do semifinále amerického grandslamu v řadě. Zopakovala tím stejný úspěch legendární Heleny Sukové z US Open 1986 a 1987.

Po vyrovnanějším úvodu se Karolína Muchová dostala ve čtvrtfinále do tempa a svou nebohou soupeřku Beatriz Haddad Maiaovou, svázanou nervozitou z premiéry na newyorském centrkurtu, ničila přesnou a jistou hrou.

Zkraje druhého setu se ale česká favoritka najednou předklonila a viditelně začala mít problémy. Dlouho nebylo jasné, zdali se nejedná třeba o zranění kyčle, zad nebo stehna. Nakonec se ale z podivné situace vyklubaly „jen“ žaludeční potíže.

„Bylo to nahoru, dolů. Musela jsem pořád odbíhat z kurtu, byl to zvláštní pocit,“ přiznala po utkání Muchová. „Ale říkala jsem si, že to není nic strašného, jako třeba minulý rok zraněné zápěstí. Nakonec jsem se s tím poprala dobře. Začala jsem do míčů více chodit, soustředila jsem se na servis a vycházelo mi to.“

Rodačka z Olomouce se v průběhu druhé sady skutečně nenechala zatahovat do delších výměn a míče se snažila rychle zabíjet. Ve velké míře jí tato taktika vycházela.

Ke konci utkání, v sedmém gemu druhé sady, se Muchová zaskvěla i parádním úderem zády k síti. Ačkoliv fiftýn nezískala, znovu předvedla svou mimořádnou šikovnost. Snad tím i potěšila svého trenéra Emila Miškeho, který má pro „sky-hook“ à la Andre Agassi slabost.

„Tu výměnu jsem prohrála, takže mě za to trenér asi nepochválí,“ glosovala Češka. „Úder jsem dostala přes síť, aspoň letěl do kurtu. Bylo to ale přímo do středu, takže soupeřka měla míček na raketě.“

Muchová se nyní chce maximálně připravit na semifinále, kde ji čeká už ve čtvrtek rozjetá Američanka Jessica Pegulaová. Na letošním US Open nebude mít poprvé volný den mezi dvěma zápasy.

„Je plus, že jsme nehrály až večer a že budu mít aspoň den k dobru,“ našla dílčí pozitivum na programu. „Už jsem dostala nějaké prášky. Určitě budu odpočívat a hodně pít. Den volna by byl určitě lepší, ale teď ta možnost není. Udělám vše pro to, abych byla připravena,“ doplnila česká semifinalistka.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry žen
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 21.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (52.) 1:6, 4:6