Muchová pokořila světovou pětku za 69 minut! Macháč na Drapera nestačil

- Redakce

US Open se přehouplo do svého druhého týdne. Osmifinále dvouhry čekalo v pondělí na dva české zástupce. Karolína Muchová si poradila hladce ve dvou setech se světovou pětkou Jasmine Paoliniovou. Tomáš Macháč po třech vítězstvích poprvé nestačil na Brita Jacka Drapera, proti němuž uhrál pouze šest her. V párových disciplínách neuspěli Adam Pavlásek, Marie Bouzková ani Barbora Krejčíková. V akci byla opět spousta českých juniorů.

Muchová opět neztratila set! Je ve čtvrtfinále
Karolína Muchová (52.) pokračuje ve své krasojízdě na letošním US Open! Česká tenistka si v osmifinále poradila se světovou pětkou a finalistkou posledních dvou grandslamů Jasmine Paoliniovou, kterou porazila za 69 minut dvakrát 6:3.

Muchová, která ani ve svém čtvrtém utkání na americkém turnaji neztratila set, nevstoupila do zápasu ideálně. Ve třetím gemu přišla o podání a následně prohrávala 1:3. Pak ale získala pět her v řadě a strhla úvodní dějství na svou stranu.

Ve druhém setu už česká hráčka Italce nenabídla ani jeden brejkbol a suverénně si došla pro postup do čtvrtfinále. Od stavu 2:3 zaznamenala šňůru čtyř gemů a utkání zakončila na returnu.

„Jsem moc vděčná za to, že tady vůbec hraju. Že jsem ve čtvrtfinále, je jenom třešnička na dortu. Je super, že se to povedlo tady. Jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech. Ušetřila jsem síly,“ uvedla Muchová.

Rodačka z Olomouce, které hrozilo po US Open vypadnutí z první světové stovky, jelikož letos odehrála málo turnajů a v New Yorku obhajuje semifinále, má v tuto chvíli jistotu, že mimo Top 100 nevypadne.

O postup do semifinále si česká tenistka zahraje s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou (21.).

Macháč další vítězství nepřidal
Tomáš Macháč (39.) se v premiérovém grandslamovém osmifinále k dalšímu vítězství neprokousal. V duelu s Britem Jackem Draperem (25.), kterého doposud třikrát porazil, se tentokrát nedokázal dostat do tempa a prohrál s ním jednoznačně 3:6, 1:6, 2:6.

Český tenista si v utkání, které trvalo hodinu a 44 minut, sice vypracoval dohromady šest brejkbolů, ale ani jeden nedokázal využít. Draper mu oproti tomu prorazil servis hned šestkrát.

„Začal jsem s formou, kterou jsem tu měl, ale on postupně měnil hru, a proto byl ten zápas úplně jiný. Měl jsem se líp připravit. Každopádně před ním klobouk dolů. Zahrál fakt skvěle a převálcoval mě,“ sdělil Macháč.

I přes porážku může být ze svých výkonů na US Open nadšený. Nejen, že se poprvé v kariéře dostal mezi šestnáctku nejlepších, ale ještě si ve světovém žebříčku polepší na 35. místo a stane se českou jedničkou.

Krejčíková v mixu končí
Barbora Krejčíková další grandslamový titul ze smíšené čtyřhry zatím nepřidá. Česká tenistka a její australský parťák Matthew Ebden prohráli ve čtvrtfinále US Open s indonésko-indickou dvojicí Aldila Sutjiadiová, Rohan Bopanna poměrem 6:7(4), 6:2 a 7:10.

Krejčíková s Ebdenem nabrali v rozhodujícím supertiebreaku manko 2:8. Dokázali ještě stáhnout na 7:8, poslední dva míče ale získali jejich soupeři.

Bouzková si čtvrtfinále nezahraje
Osmifinále čtyřhry na US Open se stalo konečnou zastávkou Marie Bouzkové a Sary Sorribesové Tormové. V duelu s americko-australskou dvojicí Nicole Melicharovou-Martinezovou a Ellen Perezovou nasazené jedenáctky prohrály 2:6, 4:6.

Pavlásek s Dodigem dohráli v osmifinále
Adam Pavlásek a Ivan Dodig se loučí s US Open v osmifinále. Nad jejich síly byla salvadorsko-chorvatská dvojice Marcelo Arevalo a Mate Pavič. Se čtvrtými nasazenými prohráli za hodinu a 48 minut 5:7, 6:7(4).

Pavláskovi s Dodigem nepomohlo ani to, že se ve druhé sadě prokousali až do vedení 5:3. Arevalo s Pavičem skóre dorovnali a v rozhodujícím tiebreaku zvítězili 7:4.

Kovačková potrápila nasazenou jedničku
Alena Kovačková byla na juniorském US Open blízko velkému úspěchu. Česká tenistka vedla ve druhém kole nad nejvýše nasazenou Australankou Emerson Jonesovou už 7:5, 2:0 a posléze 4:3 s brejkem v závěrečné sadě. Nakonec ale Jonesové podlehla po setech 7:5, 2:6 a 5:7.

Do osmifinále juniorského turnaje pronikly Vendula Valdmannová a Eliška Ticháčková. První kolo zvládla po obratu Tereza Krejčová. V New Yorku kromě Kovačkové končí i Julie Paštiková, Maxim Mrva, Petr Brunclík a Denis Peták.

Vybrané zápasy 8. hracího dne

Osmifinále dvouhry mužů
Jack Draper (GBR, 25.) – TOMÁŠ MACHÁČ (39.) 6:3, 6:1, 6:2
Nuno Borges (POR, 34.) – Daniil Medveděv (5.) 0:6, 1:6, 3:6
Alex De Minaur (AUS, 10.) – Jordan Thompson (AUS, 32.) 6:0, 3:6, 6:3, 7:5
Jannik Sinner (ITA, 1.) – Tommy Paul (USA, 14.) 7:6(3), 7:6(5), 6:1

Osmifinále dvouhry žen
KAROLÍNA MUCHOVÁ (52.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 5.) 6:3, 6:3
Diana Šnajderová (18.) – Jessica Pegulaová (USA, 6.) 4:6, 2:6
Caroline Wozniacká (DEN, 71.) – Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 21.) 2:6, 6:3, 3:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Ljudmila Samsonovová (16.) 6:4, 6:1

Osmifinále čtyřhry mužů
Dodig (CRO), PAVLÁSEK – Arevalo (SLV), Pavič (CRO) 5:7, 6:7(4)

Osmifinále čtyřhry žen
Melicharová-Martinezová (USA), Perezová (AUS) – BOUZKOVÁ, Sorribesová-Tormová (ESP) 6:2, 6:4

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, Ebden (AUS) – Sutjiadiová (INA), Bopanna (IND) 6:7(4), 6:2, 7:10

2. kolo dvouhry juniorů
Dominick Mosejczuk (USA) – PETR BRUNCLÍK 6:3, 6:4

1. kolo dvouhry juniorů
Adam Razeghi (USA) – MAXIM MRVA 6:2, 6:2
Jagger Leach (USA) – DENIS PETÁK 6:3, 6:4

2. kolo dvouhry juniorek
Wakane Sonobeová (JPN) – JULIE PAŠTIKOVÁ 6:3, 6:2
Emerson Jonesová (AUS) – ALENA KOVAČKOVÁ 5:7, 6:2, 7:5
Akasha Urhobová (USA) – ELIŠKA TICHÁČKOVÁ 6:4, 3:6, 0:6
VENDULA VALDMANNOVÁ – Malak El Allamiová (MAR) 4:6, 6:2, 6:3

1. kolo dvouhry juniorek
TEREZA KREJČOVÁ – Shannon Lamová (USA) 1:6, 7:6(5), 6:3

1. kolo čtyřhry juniorů
MRVA, Sakamoto (JPN) – Paldanius (FIN), Timini (CYP) 6:2, 6:2
Exsted, Woestendick (oba USA) – PETÁK, Thomas (SUI) 6:7(4), 1:6
Battiston (ITA), Hernandez (ESP) – KLIMAS, Petkovic (GER) 6:3, 3:6, 10:5

1. kolo čtyřhry juniorek
Cinalliová (ARG), Crossleyová (JPN) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 0:6, 6:7(8)