Počáteční nervozita i kapky do očí. Rozkoukávala jsem se, glosuje Muchová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Když začala Karolína Muchová už po druhém gemu osmifinále proti Jasmine Paoliniové gestikulovat směrem k umpirové rozhodčí, mohlo kdekomu zatrnout. Je česká tenistka v pořádku? Neozvalo se nějaké zranění? Jak se brzy ukázalo, vyžádala si Muchová pouze kapky do očí. I díky nim dokráčela za pouhých 69 minut k vítězství 6:3 a 6:3.

„Už tady hraju potřetí první rundu a nejsem úplně ranní ptáče, takže jsem se trochu rozkoukávala. Navíc docela dost svítilo sluníčko, a proto jsem měla trochu sušší oko. Ale bylo to v pohodě, kapky zabraly,“ spokojeně líčila Muchová s dodatkem, že ji žádný zdravotní problém netrápil.

„Před zápasem jsem se cítila dobře, ale pak bylo na kurtu strašně rušno,“ vysvětlila. „Chtěla jsem hrát dobře a věděla jsem, že mám šanci. Tyhle velké zápasy jsem dlouho nehrála, takže mě to trochu svázalo.“

Po počátečních komplikacích, kdy proti Jasmine Paoliniové nabrala manko 1:3, získala osmadvacetiletá Češka na velkém dvorci Louise Armstronga rychle převahu. Postupně vylepšovala svou bilanci vítězných míčů a nevynucených chyb, která se zastavila na kladném poměru 17:15.

„Poté, co se mi ji podařilo brejknout a držet si podání, jsem si začala víc chodit pro své míče. A padalo mi to tam. Jsem ráda, že moje taktika fungovala, i když jsem se necítila úplně skvěle,“ hodnotila Muchová.

K hladké výhře jí pomohl i pečlivě připravený trénink, na němž s trenérem Emilem Miškem trénovali mimo jiné vysoké rozliftované údery. Právě ty na drobnou Italku platily.

„Předtím jsem přeci jenom hrála s holkami, které hrály rychle. Ne že by Paoliniová nehrála rychle, ale dokáže i změnit rytmus. Proto jsme se snažili mít trénink pestřejší, aby se přiblížil zápasu,“ popsala Muchová.

Její protivnice, dvojnásobná grandslamová finalistka Paoliniová, se v utkání herně hledala, kupila jednoduché chyby a jen občas vytasila skvělý úder, jímž se snažila neúspěšně vyhecovat k většímu vzdoru.

„Kdybych ale trochu povolila, ona by za to dokázala hned vzít a utkání by se mohlo zvrtnout,“ upozornila Muchová. „Jsem ráda, že jsem zvládla vyhrát ve dvou setech. Ušetřila jsem síly.“

Letošní newyorská mise nenasazené české hvězdy jde tedy nadále podle ideálního scénáře. Všechny čtyři zápasy vyhrála poměrem 2:0 na sety a na kurtu strávila dohromady pouze pět hodin a 37 minut. Ušetřené síly se do zbytku dlouhého a náročného turnaje jistě hodí.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
KAROLÍNA MUCHOVÁ (52.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 5.) 6:3, 6:3