Sinner po dopingové aféře vyhodil dva členy týmu. Potřebuju pročistit vzduch, uvedl

- Jan Vojkůvka

První hráč světa Jannik Sinner se po kauze se dvěma pozitivními testy na anabolický steroid klostebol rozhodl, že už nebude nadále spolupracovat se dvěma muži, jejichž vinou se mu látka do těla dostala. Před začátkem US Open uvedl, že propustil ze svého týmu fyzioterapeuta Giacoma Naldiho a kondičního trenéra Umberta Ferraru.

Italský tenista byl v březnu dvakrát pozitivně testován na zakázanou látku, která se užívá na budování svalové hmoty. Ačkoliv se vyhnul suspendaci a byl nakonec očištěn, rozhodně nechce dál spolupracovat s muži, kvůli kterým se klostebol do jeho těla dostal.

Zástupci ITIA a nezávislý tribunál se spokojili se Sinnerovým vysvětlením, že ke kontaminaci došlo během turnaje v Indian Wells při masážích a ošetřování kvůli spreji, který využil Naldi na ránu na ruce. Tento volně prodejný sprej mu dal kondiční trenér Ferrara, aniž by došlo ke kontrole, jestli neobsahuje nějakou zakázanou látku. Na základě vyšetřování bylo rozhodnuto, že Sinner nebude čelit žádným budoucím postihům.

Nyní, pár dní po zveřejnění zprávy, se Sinner rozhodl Naldiho a Ferraru ze svého týmu vyhodit.

„Hráli v mé kariéře velkou roli,“ řekl Sinner na tiskové konferenci před startem US Open. „Odvedli jsme neuvěřitelnou práci, vybojovali spoustu úspěchů. Měl jsem za sebou skvělý tým,“ poznamenal.

Jenže selhání, které mohlo Sinnera stát část kariéry, zkrátka nelze zapomenout. „Teď, kvůli těm chybám, necítím takovou jistotu, abych s nimi pokračoval. V posledních měsících jsem se tím hodně trápil. Čekal jsem, jak to dopadne. Jediné, co teď potřebuji, je pročistit vzduch,“ upozornil.

Sinner také poodhalil, proč byl dvakrát provizorně suspendován, ale v obou případech se úspěšně odvolal a suspendace byly po pár dnech zrušeny, takže neměly žádný dopad na jeho účast na turnajích. „Důvodem, proč jsem mohl hrát, bylo to, že jsme věděli, kde se látka nachází a jak se dostala do mého těla,“ řekl. „Je velmi důležité to vědět, aby se tento proces uskutečnil.“

„Každý hráč, který je pozitivně testován, musí projít stejným procesem. Neexistuje žádná zkratka, žádné odlišné zacházení, všichni procházejí stejným procesem,“ řekl s tím, že jej mrzí, jak reagovali někteří jeho kolegové.

„Chápu frustraci ostatních hráčů. Ale možná proto, že byli suspendováni, protože nevěděli přesně, odkud to pochází a z jaké látky. Pro hráče je hlavní vědět, odkud to pochází a jak se to dostalo do jeho vlastního systému. My jsme to věděli hned,“ vysvětlil, proč byl přístup k jeho případu odlišný.

Světová jednička zároveň doufá, že tato kauza nikterak neovlivní jeho pověst, kterou si svědomitě buduje. „V duchu jsem věděl, že jsem neudělal nic špatného. Kdo mě dobře zná, tak ví, že jsem neudělal a nikdy bych neudělal něco, co je v rozporu s pravidly. Ale jak to bude s mou pověstí, to uvidíme. Tohle opravdu nemůžu ovlivnit,“ dodal.