Záhada kolem světové jedničky. Vinen není, přesto je Sinner potrestán

- Jan Vojkůvka

Pořádně živo je v posledních dnech kolem světové jedničky Jannika Sinnera. Ne však v tom smyslu, v jakém by si on sám přál. Důvodem jsou dva pozitivní testy na anabolický steroid klostebol, jenž mu byl nalezen v těle během březnové štace ve Spojených státech. Že byl nějaký problém, bylo zveřejněno s odstupem až nyní v srpnu, což už samo o sobě je dost podivné. Ještě překvapivější však je, že ač oficiálně vinen není a žádný postih mu nehrozí, tak byl zpětně potrestán ztrátou bodů a peněz za turnaj v Indian Wells.

Být nevinen a přesto být částečně potrestán? Vskutku zajímavé rozuzlení případu, který byl medializován tento týden poté, co ITIA (Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu) zveřejnila dokument o proběhlém vyšetřování Jannika Sinnera kvůli přítomnosti zakázaného klostebolu v jeho těle.

Vše začalo v březnu, kdy byl Sinner dvakrát pozitivně testován během turnaje v Indian Wells. Ač by okamžitě měla následovat provizorní suspendace po dobu celého vyšetřování, jako se letos stalo například u Nikoly Bartůňkové, tak k ničemu takovému nedošlo. Dvakrát se totiž odvolal a ITIA jej nechala hrát, byť podle pravidel měl zůstat mimo kurty.

Jestli důvodem, proč nebyla Sinnerovi nekompromisně pozastavena činnost po dobu vyšetřování, je jeho postavení na žebříčku, jak mnozí poukazují, je irelevantní.

Že je aplikován dvojí metr? To už bezesporu. Byť samozřejmě lze poukázat na fakt, že hodnoty zakázané látky byly nejspíš tak nízké, že stejně žádný vliv na jeho výkonnost neměla.

Jde ale o princip. Jak to tedy vlastně bylo?

Podle dostupných informací byla Sinnerovi dvakrát činnost pozastavena, Ital se ale okamžitě odvolal a začal hájit tím, že jeho masérovi se dostala látka do těla skrze sprej, kterým si postříkal ránu na ruce. A při masážích pak došlo ke kontaminaci Sinnera.

Ačkoliv může být tento důvod uznán zástupci ITIA, a uznán také byl, přesto měla provizorní suspendace zůstat v platnosti, dokud nebude celá záležitost náležitě prošetřena. Jenže první suspendace na začátku dubna byla zrušena hned druhý den, druhá trvala jen od 17. do 20. dubna a rovněž byla zrušena. V tichosti, bez vědomí veřejnosti.

Čas plynul dál, Sinner dál hrál a nikde nebyla ani zmínka o tom, že by se italská hvězda dostala do problémů s dopingem. ITIA provedla vyšetřování a případ, i s nezávislým tribunálem, v srpnu uzavřela. Sinner je nevinen a může dál hrát.

Paradoxem ovšem je, že ač byla světová jednička zproštěna obvinění z dopingu, přišla za Masters v Indian Wells o 400 bodů do světového žebříčku, stejně jako o prize money za postup do semifinále ve výši 325 tisíc dolarů. To je samo o sobě dost tvrdý trest pro nevinného člověka. Ačkoliv pro Sinnera pořád lepší tento trest, než být provizorně suspendován od března do druhé poloviny srpna.

Nelze se ovšem divit, že zveřejnění zprávy o pozitivním testování, proběhlém vyšetřování a zproštění obvinění vzbudilo velké vášně. A to i mezi samotnými tenisty, kteří nechápou, jak je vůbec možné, že jejich kolega z branže mohl po dvou pozitivních testech nadále hrát, když probíhalo vyšetřování. A to řada z nich ani netušila, že dvě kraťoučké suspendace byly v podstatě po pár dnech zrušeny.

„Pro jiné hráče platí jiná pravidla. Nedokážu si představit, jak se teď cítí ti, kteří dostali za zakázané látky zákaz,“ napsal na sociálních sítích Denis Shapovalov. Nick Kyrgios pak zašel ještě dál, když uvedl, že Sinner měl být na dva roky suspendován za doping.

„Nehledě na to, jestli Sinner dopoval, nebo ne, tohle není správné. Spousta hráčů prochází stejnou situací a musejí čekat měsíce nebo roky, než je prokázána jejich nevina. Tohle nevypadá dobře,“ přidal se Brit Liam Broady.

A v tom je právě pomyslný zakopaný pes. Tenisté a tenistky jsou za přítomnost zakázané látky v těle potrestáni provizorní suspendací, dokud není situace zcela prošetřena a nedojde ke stání před nezávislým tribunálem, případně před sportovní arbitráží.

U Sinnera k ničemu takovému nedošlo. Ony zmíněné suspendace, které dohromady trvaly šest dní, nelze brát v potaz.

O to větší záhadou pak je, proč byl potrestán ztrátou bodů a prize money, pokud jeho údajný doping byl nezaviněný a zároveň šlo o tak nízké množství, že vlastně Italovi ani nijak pomoci nemohlo.

Otázek, na které nejsou známé odpovědi, je spoustu. Transparentnost ITIA dostala, lidově řečeno, na frak.