Čechům kvalifikace US Open vůbec nevyšla. Vypadly Knutsonová i Bejlek

- Redakce

Kvarteto Čechů v úterý neúspěšně zasáhlo do kvalifikace US Open. S turnajem se předčasně rozloučili Gabriela Knutsonová, Linda Klimovičová, Vít Kopřiva a také Sára Bejlek. Nejblíže zisku setu měla Knutsonová proti favorizované Lysové, tiebreak druhé sady jí však zabránil od srovnání na 1:1 na sety.

Kopřiva prohrál i třetí zápas v kvalifikaci US Open
Vít Kopřiva (118.) na finálovou účast na challengeru v Polsku nenavázal. Český tenista v úterý prohrál i ve svém třetím vystoupení kvalifikace US Open, s favorizovaným Američanem Mitchellem Kruegerem (171.) padl za necelou hodinu a půl po sadách dvakrát 3:6. Kopřiva v prvním setu prohrával už 1:4. Jeden brejk sice stáhl, sám na konci sady potřetí přišel o podání. Ve druhém dějství si nepohlídal servis v osmém gemu, vinou čehož nakonec přišel i o celý duel.

„Bylo to hodně náročné. Překvapil mě tím, jak hrál, držel výměnu a slušně si to korigoval. Nedělal ze začátku vůbec chyby. Překvapil mě i herním stylem, protože jsem čekal, že do toho bude více chodit a bude hrát více nátlakově, ale držel si to ve výměnách a trápil mě tím, čím jsem si myslel, že budu trápit já jeho,“ vyjmenoval Kopřiva důvody porážky.

Knutsonová při premiéře nepřekvapila
Gabriela Knutsonová (185.) se podle papírových předpokladů loučí s kvalifikací US Open už v prvním kole. Sedmadvacetiletá Češka při premiéře ve Flushing Meadows padla s devátou nasazenou Evou Lysovou (113.) po setech 2:6, 6:7(4). Knutsonová prohrávala už 2:6, 2:5. V osmém gemu druhé sady při vlastním podání odvrátila tři mečboly, vzápětí čistou hrou získala brejk, vzápětí srovnala na 5:5. Dějství dovedla do zkrácené hry, ve které uspěla německá protihráčka.

„Mám tady hodně kamarádů, jak jsem chodila do New Yorku na univerzitu. Cítím se zde výborně. Škoda, že jsem na turnaji nemohla být déle, ale teď si rozhodně budu užívat kamarády a trošku New Yorku, než poletím zpátky do České republiky,“ prozradila Knutsonová nejbližší plán.

První zápas Klimovičové na grandslamu skončil prohrou
Linda Klimovičová (197.) při svém prvním utkání v kvalifikaci grandslamového turnaje dohrála hned v úvodu. Dvacetiletá česká tenistka prohrála se zkušenější Kathinkou von Deichmannovou (212.) po sadách 4:6, 1:6. Klimovičová dvakrát na začátku zápasu získala brejk, vždy o něj přišla. Sama sice následně srovnala ze stavu 2:4, v posledním gemu setu však ztratila podání a zároveň celou sadu. Ve druhém dějství rychle prohrávala 0:3, v páté hře nevyužila brejkbol. Následně přišla o podání, o chvíli později také celé utkání.

„Bojovala jsem sama se sebou. Vůbec mi nebylo dobře, vlastně jsem celou neděli prozvracela. Motala se mi hlava, byla jsem unavená a bez energie,“ smutnila v ohlase pro Tenisový svět Klimovičová.

„Určitě jsem se těšila. Přála jsem si, aby to bylo jiné. Přeci jen to byl můj první grandslam v ženských, takže jsem se těšila. Snažila jsem se to užít i přesto, že to nebylo ideální. Snad to příští rok bude lepší. Skrečnout jsem nechtěla,“ odmítá dvacetiletá Češka.

V kvalifikaci vypadla také Bejlek
Letošní kvalifikace US Open se Čechům nevydařila. V prvním kole vypadla také Sára Bejlek (132.), která skončila na raketě Elizabeth Mandlikové (168.), se kterou padla po setech 3:6, 4:6. Bejlek přitom v úvodní sadě vedla 3:1, ve zbytku úvodního setu nezískala ani gem. Ve druhém dějství prohrávala už 0:4, a i když snížila na 4:5, s New Yorkem se letos už rozloučila.

„Po zádech přišlo další a další zranění, takže se to se mnou tenhle rok celkem veze. Doufám, že se příště vrátím silnější a připravenější,“ burcuje talentovaná tenistka.

Grandslam

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace žen
Eva Lysová (GER, 113.) – GABRIELA KNUTSONOVÁ (185.) 6:2, 7:6(4)
Kathinka von Deichmannová (LIE, 212.) – LINDA KLIMOVIČOVÁ (197.) 6:4, 6:1
Elizabeth Mandliková (USA, 168.) – SÁRA BEJLEK (132.) 6:3, 6:4

1. kolo kvalifikace mužů
Mitchell Krueger (USA, 170.) – VÍT KOPŘIVA (118.) 6:3, 6:3