Prokletí prvního kola kvalifikace US Open. Kopřiva i s novou přípravou potřetí vypadl

- Štěpán Navrátil

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Už potřetí se Vít Kopřiva (118.) představil v areálu Flushing Meadows, ale znovu se stejným výsledkem. Sedmadvacetiletý tenista nedokázal ani napotřetí rozrazit brány prvního kola kvalifikace US Open a padl s Američanem Mitchellem Kruegerem (170.) 3:6, 3:6. O utkání i o novém způsobu přípravy se rozpovídal v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

V první sadě se Vít Kopřiva hledal na servisu a po dvou ztracených podáních prohrával 1:4. Poté ale zabojoval a využil v šestém gemu svůj celkově druhý brejkbol v utkání, načež při vlastním podání stáhl na 3:4. Když už se zdálo, že zabojuje o otočku v setu, Krueger znovu předvedl svou sílu na příjmu. I když český tenista zvládl odvrátit hned tři setboly, ten čtvrtý už Američan proměnil.

Druhá sada však byla o poznání vyrovnanější. Vít Kopřiva byl na podání sebejistý a ve třech gemech na servisu povolil soupeři pouhé dva vyhrané míče. Zlom přišel až těsně před koncovkou, kdy Krueger brejkem odskočil na 5:3 a sám čistou hrou dotáhl utkání před domácím publikem do vítězného konce.

Po Francouzovi Hugu Gastonovi a Američanovi Maxime Cressym se stal Mitchell Krueger již třetím tenistou, který vyřadil Víta Kopřivu v prvním kole kvalifikace US Open.

Jak se vám hrálo proti domácímu tenistovi?
Bylo to hodně náročné. Překvapil mě tím, jak hrál, držel výměnu a slušně si to korigoval. Nedělal ze začátku vůbec chyby. Překvapil mě herním stylem, protože jsem čekal trošičku něco jiného, že do toho bude více chodit a bude hrát více nátlakově, ale držel si to ve výměnách a trápil mě tím, čím jsem si myslel, že budu trápit já jeho, Pak jsem se trošičku dostal do zápasu, ale nevyužíval jsem žádné takové ty malé příležitosti. Dopadlo to, jak to dopadlo.

Ve druhém setu se hrálo hodně vyrovnaně, až vaše poslední podání soupeř brejknul a sám doservíroval. Co se tam stalo?
Měl jsem nějaké maličkosti na returnu ze začátku, které jsem nevyužil. Potom jsem si prohrál servis s novými balony, udělal jsem tam dvě jednodušší chyby a on zahrál docela slušně. Ty nové balony mi úplně neseděly a na brejkbol on zahrál výborně. Potom to jen doservíroval, tam jsem neměl co dělat. Mrzí mě ten gem za stavu 3:4 na svém servisu.

Vnímal jste i atmosféru? Většina fandila domácímu, ale byla tam i česká vlaječka.
Byli tam nějací Češi, kteří fandili mi, ale atmosféra nebyla nějak bouřlivá. Čekal jsem, že budou fandit jemu, což se dá očekávat, když tady je doma, ale jinak to bylo bezproblémové.

Potřetí v kvalifikaci US Open a potřetí jste vypadl v prvním kole. Čím to podle vás je?
Těžko říct, úplně mi to tady nesedí. Nebudu si nic nalhávat, předchozí roky jsem nehrál úplně nejlépe, ale letos si myslím, že jsem našel svůj tenis. Soupeř ale hrál dobře. I v těch předchozích letech nebyli soupeři vůbec snadní. Musím se prostě zlepšit, abych tu odehrál nějaký lepší zápas a měl i trošku štěstíčka. Zkusil jsem to letos udělat jinak, dát si jinou přípravu, odehrát nějaký turnaj na betonu, ale stejně mi to nepomohlo.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
Mitchell Krueger (USA, 170.) – VÍT KOPŘIVA (118.) 6:3, 6:3