Debutantka Klimovičová poprvé na grandslamu bojovala nemocná. Skreč odmítla

- Štěpán Navrátil

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Dvacetiletá Linda Klimovičová (197.) nakoukla poprvé v kariéře do kvalifikace tenisového grandslamu. Start to byl pro ni ale pořádně hořký, protože se musela popasovat s nemocí a na kurt nenastoupila ve stoprocentním stavu. I přesto ale podala proti Kathince von Deichmannové (212.) bojovný výkon. Na kurtu vzdorovala hodinu a 46 minut a nakonec padla 4:6, 1:6. O svých pocitech z premiéry na US Open i zdravotním stavu se rozpovídala v rozhovoru pro Tenisový svět.

Ve zběsilém prvním setu dokázaly obě hráčky udržet vlastní podání v součtu jen třikrát. Na druhou stranu viděli fanoušci hned sedm brejků, přičemž o jeden více zapsala lichtenštejnská tenistka Kathinka von Deichmannová, díky čemuž získala sadu poměrem 6:4.

Druhý set už byl jednoznačnější v podání zkušenější soupeřky, která po dvou brejcích slavila vítězství a postup do další fáze kvalifikace. Linda Klimovičová však po utkání přiznala, že do svého prvního duelu v grandslamové kvalifikaci nastoupila i se zdravotními potížemi a snažila se bojovat nejvíc, jak jen bylo v jejích silách. 

Jak byste zhodnotila utkání?
Nebylo to úplně ideální, spíš jsem bojovala sama se sebou. Vůbec mi nebylo dobře. Celou neděli jsem zvracela. Motala se mi hlava a byla jsem prostě unavená a bez energie.

V prvním setu to bylo rozhárané, společně se soupeřkou jste dohromady sedmkrát ztratily podání. Co se tam dělo?
Byla jsem vůbec ráda, že jsem nastoupila. Motala se mi hlava, někdy se mi zdálo, že bych i spadla. Byla jsem prostě slabá, ale myslím si, že kdyby mi bylo dobře, soupeřka byla hratelná. Bohužel to nešlo.

Poprvé jste se dostala do kvalifikace grandslamu. Užila jste si to i přes nemoc?
Určitě jsem se těšila. Přála jsem si, aby to bylo trošku jiné. Je to přeci jen můj první grandslam v ženské kategorii. Snažila jsem se to užít i přesto, že to nebylo úplně ideální, ale bohužel se stalo. Snad to bude příští rok lepší.

Co říkáte na atmosféru US Open? Jak se vám líbí v New Yorku?
Je to skvělé. Určitě bych si to užila i víc, ale bojovala jsem sama se sebou. Byla jsem fakt ráda, že jsem došla na kurt. Nechtěla jsem duel skrečnout, protože nemám ráda skrečování zápasů. Ve finále jsem to ani nijak nevnímala.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace žen
Kathinka von Deichmannová (LIE, 212.) – LINDA KLIMOVIČOVÁ (197.) 6:4, 6:1