LPO: Debutantka Samson ztratila jen dva gemy, Šalková nadělila kanára

- Redakce

Antukový turnaj Livesport Prague Open 2024 měl v pondělí na programu další zápasy úvodního kola. Dění na centrálním dvorci odstartovala Barbora Palicová porážkou ve dvou setech s Ruskou Selechmetěvovou. Kateřina Siniaková splnila po velkém boji roli papírové favoritky proti Američance Chiricové. Šestnáctiletá debutantka na elitním okruhu Laura Samson povolila jen dva gemy Chorvatce Würthové. O čtyři roky starší Dominika Šalková nadělila kanára Turkyni Sönmezové. Nasazená jednička Linda Nosková nedala šanci Ukrajince Zavacké. V deblu si spolu po dlouhých šesti letech zahrály (a zvítězily) bok po boku Lucie Šafářová s Američankou Mattekovou-Sandsovou.

Samson si zahraje osmifinále
Laura Samson (631.) přetavila divokou kartu do hlavní soutěže Livesport Prague Open v postup do osmifinále. Česká teenagerka v prvním kole skolila chorvatskou kvalifikantku Taru Würthovou (465.) za pouhou hodinu a čtvrt 6:0 a 6:2. Samson zaváhala pouze zkraje druhého setu, kdy ztratila vedení 2:0. Od té chvíle ale na kurtu znovu dominovala. Připsala si tak premiérovou výhru v hlavní soutěži turnaje WTA a může se těšit na osmifinálové derby proti Kateřině Siniakové (38.).

„Myslím, že jsem ukázala, že tu mám šanci, i když je to turnaj WTA. Soupeřka hrála slušně, ale já jsem se dívala na její zápasy a věděla jsem přesně, co přijde. Mám radost, že jsem to zvládla,“ hlásila Laura Samson.

Šalková nadělila soupeřce kanára
Dominika Šalková (140.) je další českou osmifinalistkou na Livesport Prague Open. Dvacetiletá tenistka porazila na centrálním dvorci Turkyni Zeynep Sönmezovou (130.) poměrem 6:4 a 6:0. Členka pražské Sparty sice přišla o podání a prohrávala 2:3, ve zbytku duelu ale ztratila jediný gem.

„Jsem určitě hodně spokojená, zahrála jsem velmi slušný zápas. Ve druhém setu mi všechno šlo, soupeřka už neměla moc co zahrát. Baví mě hrát doma před diváky. Těší mě, že tady bylo moc lidí. Doufám, že přijdou i příště,“ uvedla Šalková.

Nosková potvrdila roli favoritky
Linda Nosková (27.) vstoupila do letošního ročníku pražského podniku WTA hladkou výhrou 6:3 a 6:2 nad Katarinou Zavackou (174.). Ukrajinskou kvalifikantku přemohla nasazená jednička a obhájkyně loňského finále za pouhou hodinu a čtvrt. Do utkání vstoupila ztraceným podáním. Pak nepotvrdila za stavu 3:1 brejk a Zavacká vyrovnala na 3:3. Zbylé tři gemy setu urvala favoritka a díky dalším dvěma brejkům ze druhé sady si dokráčela na centrálním dvorci pro pohodový postup do osmifinále.

„Na kurtu jsem se cítila dobře. Se soupeřkou jsme neměly nejvíc dlouhých výměn, takže jsem nepotřebovala na tento zápas kdovíjakou kondici. Ale připravená jsem byla dobře. Trénovala jsem na antuce už nějaký týden. Jsem hlavně ráda, že jsem tady, že se můžu rozehrát na olympiádu,“ nechala se slyšet loňská finalistka turnaje.

Siniaková udolala Chiricovou
Druhá nasazená Kateřina Siniaková (38.) splnila na úvod Livesport Prague Open roli velké papírové favoritky. Česká reprezentantka udolala v prvním kole americkou kvalifikantku Louisu Chiricovou (225.) po dvou a půl hodině boje 7:5, 4:6 a 6:3. V klíčovém třetím setu získala Siniaková brejky ve třetím a devátém gemu, sama jediný brejkbol soupeřky odvrátila. Ihned po náročném utkání odjela na vyšetření do nemocnice.

Palicová znovu končí v 1. kole
Barbora Palicová (272.) se ani při svém třetím startu v hlavní soutěži Livesport Prague Open nedočkala premiérové výhry. S ruskou favoritkou Oksanou Selechmetěvovou (255.) dokázala po většinu zápasu držet krok, v rozhodujících momentech ale tahala za kratší konec. Dvacetiletá držitelka divoké karty prohrála za hodinu a 53 minut poměrem 5:7 a 3:6, ačkoliv zkraje klání rychle vedla 3:1. Ve druhém setu se jí povedlo snížit z 0:3 na 2:3, jenže poté znovu nabrala manko brejku, které už ve zbytku utkání nedohnala.

„Byl to boj. Obě jsme podaly dobrý výkon. Bylo to o maličkostech, kdo koho brejkne. Kdo bude víc útočit. Myslím, že jsem začala dobře, hrála jsem agresivně a svou hru. Akorát jsem byla trochu nervózní. I když utkání nebylo s vítězným koncem, moc jsem si ho užila a děkuju za to,“ zhodnotila Palicová.

Šafářová a Matteková-Sandsová uspěly ve čtyřhře!
Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-Sandsová spojily poprvé od US Open 2018 síly a radovaly se z vítězství! Česko-americká dvojice porazila v prvním kole Livesport Prague Open druhé nasazené japonské duo Šuko Aojamaová, Ena Šibaharaová poměrem 6:2 a 7:5. Ve čtvrtfinále se můžou těšit na duel proti českému páru Barbora Palicová, Dominika Šalková.

„Bylo to úžasné a krásné. Jak jsme vcházely na kurt a lidé nás vítali, tak jsme se na sebe s Bethanií koukly a měly jsme slzy v očích. Jsem moc ráda, že přijela a že je tu taková atmosféra, jaká tu je. Odehrály jsme skvělý zápas. Hlavně jsme si to šly užít a to jsme si opravdu užily,“ libovala si Šafářová.

Kolodziejová a Malečková v Praze neuspěly
Miriam Kolodziejová a Jesika Malečková se na Livesport Prague Open neprosadily. Česká dvojice podlehla v úvodním kole čtyřhry třetímu nasazenému tchajwanskému páru Su-wej Sie, Chia-yi Tsao 7:5, 1:6 a 4:10. Češkám nepomohl k výhře ani skvělý obrat z 1:4 v prvním setu.

1. kolo dvouhry
BARBORA PALICOVÁ (272.) – Oksana Selechmetěvová (255.) 5:7, 3:6
Jana Fettová (CRO, 116.) – Alison Van Uytvancková (BEL, 252.) 6:2, 6:2
Magda Linetteová (POL, 48.) – Mona Barthelová (GER, 202.) 7:6(4), 6:4
Louisa Chiricová (USA, 225.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (38.) 5:7, 6:4, 3:6
Ena Šibaharaová (JPN, 261.) – Tamara Korpatschová (GER, 89.) 7:6(5), 3:6, 7:5
Tara Würthová (CRO, 465.) – LAURA SAMSON (631.) 0:6, 2:6
Zeynep Sönmezová (TUR, 130.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (140.) 4:6, 0:6
Magdalena Frechová (POL, 56.) – Astra Sharmaová (AUS, 151.) 6:4, 2:6, 6:2
Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 79.) – Kathinka Von Deichmannová (LIE, 247.) 4:6, 4:6
LINDA NOSKOVÁ (26.) – Katarina Zavacká (UKR, 179.) 6:3, 6:2
Anastasija Sobolevová (UKR, 237.) – Eva Lysová (GER, 129.) 4:6, 3:6

1. kolo čtyřhry
Kempenová, Saldenová (obě BEL) – Rosatellová (ITA), Zimmermannová (BEL) 4:6, 3:6
Sie, Tsao (obě TPE) – KOLODZIEJOVÁ, MALEČKOVÁ 5:7, 6:1, 10:4
Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ – Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) 6:2, 7:5