Vítězný debut na okruhu WTA! Před českými fanoušky hraju moc ráda, netají Samson

- Michal Hladký, Marek Bartošík

Šestnáctiletá Laura Samson (634.) zcela suverénně zvládla svou premiéru na okruhu WTA. V úvodním kole Livesport Prague Open 2024 smetla chorvatskou kvalifikantku Taru Würthovou (461.) výsledkem 6:2, 6:0 a rozradostnila české fanoušky. Domácí tenistka si díky vítězství připsala do žebříčku cenných 30 bodů a může se těšit na strmý vzestup vzhůru.

Chorvatka Tara Würthová byla v zápase naprosto bez šance. Podání si podržela jen jednou a roli mírné kurzové favoritky od začátku nezvládla. Naopak domácí divoká karta Laura Samson průběh skvěle kontrolovala, a tak se nešlo divit tomu, že následně před novináře nakráčela s úsměvem od ucha k uchu.  

Při své premiéře v hlavní soutěži turnaje WTA jste ztratila pouhé dva gemy. Lépe to ani nešlo, že?
Mám radost. Myslím si, že jsem ukázala, že tu mám šanci, i když je to turnaj WTA. Ona hrála slušně, ale já jsem se dívala na její zápasy a věděla jsem, co od ní mohu očekávat. I s panem Filjem (trenér Laury Samson – pozn. red.) jsme to rozebírali.

Na kurtu jste strávila pouze hodinu a 13 minut. Co dnes platilo na soupeřku?
Ona si ráda obíhá forhend. Snažila jsem se ji k tomu vůbec nepustit. To jsem zvládla dobře. A i přesto, že mi holky říkaly, že má lepší forhend, tak jsem jí tam hrála. Cítila jsem se lépe a přišlo mi, že i tak dělala více chyb.

Jak jste si užila atmosféru největšího domácího podniku? A to rovnou na pražské Spartě, kde sama trénujete…
Bylo to super. Na kurtu, kde jsem hrála, často trénuju. Už jsem na něj zvyklá. Prostředí mi vyhovuje, všechny znám a cítím se tu jako doma. Mám tady vlastní skříňku, nemusím toho s sebou tolik tahat jako na jiných turnajích. Navíc jsem hrozně ráda, když hraju před českými fanoušky a moc jsem se na ně těšila.

Nesvazovala vás trochu domácí atmosféra?
Ani ne. Do zápasu jsem šla s tím, že chci zahrát co nejlépe. A stejně do něj půjdu i zítra. Nemám co ztratit, nastoupila jsem s čistou hlavou. Nikdy jsem WTA nehrála, oproti juniorským turnajům jsem nervozitu necítila.

Na juniorském Roland Garros jste dokráčela do finále, teď jste zapsala vítězný debut na okruhu WTA. Nestává se antuka pomalu vaším oblíbeným povrchem?
Určitě ne. (směje se) Furt to není můj oblíbený povrch, mám radši beton. Ale těší mě, že se mi na antuce takhle daří.

Pražské počasí je v současnosti opravdu pekelné, některé tenistky po svých zápasech rovnou zamířily do nemocnice. Jak se vám hraje v takovém vedru?
Nedělá mi vůbec problém, naopak ho mám hrozně ráda. Jde to vidět i na mých výsledcích. Vždycky, když bylo teplo, se mi hrálo mnohem líp. Dařilo se mi například v Mexiku nebo na US Open, kde bylo počasí dost podobné. Kondici mám celkem dobrou a myslím, že na kurtu vydržím dlouho.

Jaké jsou vaše vyhlídky do zbytku turnaje? Jak vysoko míříte?
Nešla jsem do něj s žádnými ambicemi. Chtěla jsem si především zahrát dobrý tenis, je to přeci jen dvěstěpadesátka. Nicméně doufám, že dojdu co nejdál. Měla bych velkou radost!

Livesport Prague Open 2024 (ženy, CZE, 267 082 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
Tara Würthová (CRO, 465.) – LAURA SAMSON (631.) 0:6, 2:6