Wimbledon: Siniaková postoupila do finále čtyřhry! Valdmannová je v semifinále juniorky

- Redakce

Český tenis bude mít letos minimálně dvojí zastoupení ve finále Wimbledonu. Na postup Barbory Krejčíkové ve dvouhře navázala ve čtyřhře její bývalá deblová parťačka Kateřina Siniaková, společně s Američankou Townsendovou v pátek přešly přes nejvýše nasazenou dvojici Mertensová, Sie. V akci byli opět i čeští junioři. Do semifinále dvouhry postoupila Vendula Valdmannová, neuspěl naopak Maxim Mrva. Další mladíci naskočili do čtvrtfinále čtyřhry, postup slaví Jan Kumstát s Janem Klimasem a Julie Paštiková s Němkou Stusekovou. Finále mužské dvouhry si v neděli zahrají loňští finalisté Carlos Alcaraz a Novak Djokovič.

Siniaková si zahraje finále čtyřhry!
Kateřina Siniaková si potřetí v kariéře zahraje finále čtyřhry Wimbledonu! Osmadvacetiletá Češka s deblovou spoluhráčkou Taylor Townsendovou v pátečním semifinále vyřadily nejvýše nasazený pár Sie, Mertensová, se kterým si poradily po sadách 3:6, 6:4, 6:4.

Siniaková s Townsendovou v prvním setu dvakrát přišly o servis, zkraje druhého naopak získaly dva brejky, získaly náskok 3:0. Okamžitě sice ztratily podání, sadu si však již uhájily ve svůj prospěch. V závěrečném setu vedly 5:2, měly výhodu dvou brejků, soupeřkám dovolily jen snížit.

Česká tenistka o víkendu zabojuje třetí trofej z Wimbledonu, s americkou parťačkou se utká s deblem Dabrowská, Routliffeová.

„Začátek byl trochu pomalejší, hodně jsme kazily. Bojovaly jsme a říkaly jsme si, že se do toho dostaneme. To se skvěle povedlo. Chytly jsme začátek druhého setu a zlepšovaly jsme se. Od začátku až do konce to byl těžký zápas, důležité momenty se nám podařilo zahrát lépe,“ zhodnotila Siniaková.

Dabrowská ve finále čtyřhry vyzve Siniakovou
Deblový pár Dabrowská, Routliffeová slaví postup do finále čtyřhry Wimbledonu. Druhé nasazené ve druhém semifinále přehrály dvojici Dolehideová, Krawczyková po sadách 6:4, 6:3.

Dabrowská s Routliffeovou se v prvním setu dostaly do vedení 4:2, a i když soupeřky srovnaly, tak v devátém gemu podruhé uspěly na returnu. Favoritky zápasu ve druhém dějství dvakrát získaly brejk, samy nečelily jediné hrozbě soupeřek. O titul se tak utkají s dvojicí Siniaková, Townsendová.

Djokovič ve finále Wimbledonu doplní Alcaraze
Obsazení finále mužské dvouhry Wimbledonu bude ve stejné režii jako loni. Carlose Alcaraze (3.) doplní sedminásobný vítěz turnaje Novak Djokovič (2.), jenž v pátek večer ustál druhé semifinále proti Lorenzovi Musettimu (25.), kterého porazil po setech 6:4, 7:6(2), 6:4.

Djokovič po úspěšné první sadě nezachytil začátek druhého dějství, ve kterém prohrával 1:3. Set dotáhl do tiebreaku, ve kterém dominoval. Zkraje třetí sady hned vybojoval brejk, tento náskok si už vzít nenechal, díky čemuž na dvorcích All England Clubu postoupil už do šestého finále v řadě.

Alcaraz si v semifinále poradil s Medveděvem
Carlos Alcaraz (3.) je krok od obhajoby wimbledonského titulu. Španělský tenista v pátečním odpoledním semifinále dvouhry otočil zápas s Daniilem Medveděvem (5.), kterého přehrál po setech 6:7(1), 6:3, 6:4, 6:4.

Jednadvacetiletý Alcaraz v prvním dějství dvakrát stáhl manko brejku, sadu však ztratil ve zkrácené hře. V následujících dvou dějstvích mu vždy stačil jeden brejk. Za stavu 2:1 na sety sice hned přišel o náskok brejku, v sedmém gemu ale soupeři znovu prolomil servis. Zápas si už pohlídal. V neděli zabojuje o zisk čtvrtého grandslamového titulu.

Valdmannová bude hrát o finále juniorského Wimbledonu
Vendula Valdmannová (1048.) v pátek odpoledne postoupila do semifinále juniorské dvouhry Wimbledonu. Šestnáctiletá naděje českého tenisu ve čtvrtfinále vyzrála na desátou nasazenou Jeline Vandrommeovou (-), se kterou si poradila po sadách 3:6, 6:3, 6:4.

Česká tenistka po srovnání 1:1 na sety v závěrečném dějství vedla už 5:1, soupeřce dovolila snížit na 5:4, v desáté hře na returnu však získala klíčový brejk. Valdmannová v boji o finále vyzve nejvýše nasazenou Slovenku Renátu Jamrichovou (546.), která na turnaji ještě neztratila ani set.

„Naštěstí jsem koncovku tak tak zvládla. Na začátku jsem nebyla schopná dát dva míčky přes síť, byla jsem strašně nervózní. Musela jsem si hlídat délku úderů. Kdo dal více delších balónků, vstoupil do kurtu a ukončil výměnu. Utkání bylo moc těžké dohrát. Musím poděkovat mému týmu, protože bez nich bych to fakt nedala,“ uvedla Valdmannová.

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Mrva ve wimbledonském čtvrtfinále neuspěl
Juniorská dvouhra Wimbledonu skončila pro Maxima Mrvu (1363.) ve čtvrtfinále. Šestnáctiletý Čech v něm prohrál s o rok starším Nicolaiem Budkovem Kjaerem (737.) z Norska za hodinu a čtvrt 6:7(2) a 4:6.

Úvodní set nenabídl ani jedno ztracené podání. Blíže měl k brejku Mrva, v maratonském jedenáctém gemu však na příjmu nevyužil ani jednu ze čtyř příležitostí. Ve druhém dějství pak rozhodla nasazená dvojka o svém triumfu jediným brejkem v deváté hře.

Vybrané zápasy 12. hracího dne Wimbledonu

Semifinále dvouhry mužů
Daniil Medveděv (5.) – Carlos Alcaraz (ESP, 3.) 7:6(1), 3:6, 4:6, 4:6
Lorenzo Musetti (ITA, 25.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 4:6, 6:7(2), 4:6

Semifinále čtyřhry žen
Sie (TPE), Mertensová (BEL) – SINIAKOVÁ, Townsendová (USA) 6:3, 4:6, 4:6
Dolehideová, Krawczyková (obě USA) – Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL) 4:6, 3:6

Semifinále smíšené čtyřhry
Sie (TPE), Zieliński (POL) – Routliffeová, Venus (oba NZL) 7:6(0), 6:3
Olmosová, S. González (oba MEX) – Eikeriová (NOR), M. González (ARG) 6:3, 7:6(5)

Čtvrtfinále dvouhry juniorů
MAXIM MRVA (1363.) – Nicolai Budkov Kjaer (NOR, 737.) 6:7(2), 4:6

Čtvrtfinále dvouhry juniorek
VENDULA VALDMANNOVÁ (1048.) – Jeline Vandrommeová (BEL, -) 3:6, 6:3, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry juniorů
KLIMAS, KUMSTÁT – Jódar, Santamarta (oba ESP) 4:6, 7:6(2), 10:7
Cina (ITA), MRVA – Razeghi (USA), Schönhaus (GER) 6:3, 5:7, 9:11

Čtvrtfinále čtyřhry juniorek
A. KOVAČKOVÁ, SAMSON – Stojsavljevicová, Xuová (obě GBR) 4:6, 5:7
Arystanbekovová, Žijenbajevová (obě KAZ) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 0:6, 5:7

Kompletní program a výsledky naleznete zde.