Láska na první pohled. Tráva mi hned neskutečně sedla, vzpomíná Valdmannová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Na čtvrtém Wimbledonu v řadě se česká juniorka dokázala probojovat do semifinále dvouhry. Vendula Valdmannová navázala ve slavném All England Clubu na své krajanky Lindu Fruhvirtovou, Lindu Klimovičovou a Nikolu Bartůňkovou. Šestnáctiletá naděje udolala v napínavém pátečním čtvrtfinále Belgičanku Jeline Vandrommeovou 3:6, 6:3 a 6:4.

Za stavu 5:1 ve třetí sadě se zdálo, že utkání velmi rychle skončí. Jeline Vandrommeová se ale ještě vzepřela, a dokonce si vypracovala dva gemboly na 5:5. Pevnější nervy v koncovce však měla Vendula Valdmannová, jež si po více než dvouhodinovém boji znovu vylepšila své grandslamové maximum.

„Utkání bylo moc těžké dohrát. Musím poděkovat mému týmu, protože bez nich bych to fakt nedala. Naštěstí jsem koncovku tak tak zvládla,“ oddechla si Valdmannová, kterou v Londýně doprovází i její maminka.

Česká tenistka i její belgická soupeřka dávaly od základní čáry pořádné rány. Proto bylo důležité, kdo jako první získá iniciativu. Zprvu se dařilo desáté nasazené Belgičance, která získala úvodní čtyři gemy zápasu.

„Na začátku jsem nebyla schopná dát dva míčky přes síť, byla jsem strašně nervózní. Musela jsem si hlídat délku úderů. Kdo dal více delších balónků, vstoupil do kurtu a ukončil výměnu,“ vysvětlila klíč k úspěchu Valdmannová.

Členka TK Precheza Přerov si travnatý povrch zamilovala hned při první zkušenosti. A na Wimbledonu tuto náklonnost potvrzuje. „Už když jsem hrála na trávě poprvé, až neskutečně mi to sedlo. To se o hodně hráčích nedá říct,“ má jasno šestnáctiletá Češka.

Ačkoliv je postavou menší, dokáže se do míčku pořádně opřít. A inspirací je pro ni finalistka ženské dvouhry Jasmine Paoliniová. „Líbí se mi, že i když je někdo malinký, může být dvakrát ve finále grandslamu,“ odkázala na Paoliniovou. „Nemusí to být Sabalenková, která má přes metr osmdesát.“

Idolem Valdmannové je ale švýcarská hvězda Belinda Bencicová. „Moc se mi líbí, jak se chová a jak hraje. Bavila jsem se s ní, je moc hodná. Byla jsem ráda, že jsem ji potkala. Hrajeme podobně, hodně lidí mi to i říkalo,“ poznamenala česká teenagerka, která narazí v semifinále na nejvýše nasazenou Slovenku Renátu Jamrichovou.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
Čtvrtfinále dvouhry juniorek
VENDULA VALDMANNOVÁ (1048.) – Jeline Vandrommeová (BEL, -) 3:6, 6:3, 6:4