Po Roland Garros chce i Wimbledon. Bude to těžké, ale zkusím to, říká obhájce Alcaraz

- Jan Vojkůvka

Uběhly pouhé tři týdny od chvíle, co Carlos Alcaraz pozvedl nad hlavu trofej z Roland Garros. Jednalo se o jeho třetí grandslamový titul v kariéře, který by však, pokud by se mělo splnit Španělovo přání, neměl být jeho posledním v této sezoně. V All England Clubu se totiž pokusí zařadit mezi pět mužských tenistů, kteří dokázali během jednoho roku vyhrát v Paříži i Londýně.

Vyhrát během jednoho roku na Roland Garros a ve Wimbledonu se od začátku Open éry, tedy od roku 1968, povedlo pouze Rodu Laverovi, Bjornovi Borgovi, Rafaelovi Nadalovi, Rogerovi Federerovi a Novakovi Djokovičovi. Carlos Alcaraz by rád byl tím šestým, kdo tohoto úspěchu dosáhne. Byť ví, že to nebude nic snadného.

„Vyhrávat grandslamy je samo o sobě těžké. A přechod z antuky na trávu, což je úplně jiný povrch s potřebou úplně jiného herního stylu, to umocňuje,“ uvedl na předwimbledonské tiskové konferenci šampion loňského Wimbledonu, jenž se bude snažit obhájit titul a zkusí během zhruba měsíce a půl vyhrát druhý grandslam v řadě.

„Řekněme, že se o to pokusím. Samozřejmě bych se rád přidal do toho užšího výběru hráčů a vyhrál v jednom roce Roland Garros a Wimbledon,“ přemítal mladý Španěl. „Vím, že to pro mě bude opravdu těžká a velká výzva, ale myslím, že jsem na to připraven. V posledních týdnech jsem odvedl skvělou práci, abych se připravil, cítil v pohodě a mohl odehrát Wimbledon na sto procent.“

Jediný turnaj na trávě, který před Wimbledonem Alcaraz odehrál, byl ten v londýnském Queen's Clubu. Po výhře ve dvou setech nad Franciscem Cerundolem však vypadl hned v osmifinále na raketě rozjetého Jacka Drapera.

Přestože jej tato porážka mrzela, nepřikládal jí příliš velký význam. Neměl totiž dostatek času, aby na travnatých dvorcích potrénoval. To se po výpadku v Queen's změnilo. „Teď se cítím skvěle. Upřímně řečeno, po Queen's jsem měl spoustu dní na to, abych trávě svou hru přizpůsobil, trénoval a zlepšil se,“ poznamenal.

„Vzpomínám si, že po prohře v Queen's jsem hned druhý den začal trénovat pohyb i údery, prostě abych se na trávě lépe pohyboval. Mám za sebou skvělé tréninky se skvělými hráči, abych si ověřil úroveň svého tenisu. Myslím, že jsem připraven začít turnaj,“ dodal.

V prvním kole se obhájce wimbledonského titulu utká v pondělí s estonským kvalifikantem Markem Lajalem.