Wimbledon: Kopřiva postoupil do finále kvalifikace, další Češi končí

- Redakce

Na travnatých kurtech v Roehamptonu se ve středu uskutečnilo druhé kolo wimbledonské kvalifikace. Ve hře o postup do All England Clubu bylo šest českých zástupců. Jako jediný uspěl Vít Kopřiva, jenž porazil i ve třetím vzájemném utkání Bolivijce Huga Delliena, a je tak jediný krok od hlavní soutěže. Kvalifikace naopak skončila pro Jiřího Veselého, Dominiku Šalkovou, Terezu Martincovou, Lindu Fruhvirtovou i Gabrielu Knutsonovou.

Kopřiva je jediné vítězství od hlavní soutěže Wimbledonu
Vít Kopřiva (123.) zvládl na trávě v Roehamptonu další třísetový zápas a poprvé v kariéře postoupil do finálového kola wimbledonské kvalifikace. Šestnáctý nejvýše nasazený účastník udolal po setech 6:4, 3:6 a 6:1 ortodoxního bolivijského antukáře Huga Delliena (173.).

O výsledku prvního setu rozhodl hned brejk z úvodního gemu. Ve druhém dějství nabral rodák z Bílovce manko 1:4. Následně nevyužil dva brejkboly proti druhému podání a musel do třetí sady. V té už měl jasně navrch. Za výhrou se odrazil brejkem z druhého gemu a povolil soupeři už jen jedinou hru.

„Snažil jsem se držet svojí hry, docela dobře jsem v prvním setu servíroval, soupeř mi pomáhal hodně chybami z returnu, což jsem nečekal. Do zápasu jsem vstoupil výborně, on pak zahrál dobře moment ve druhém setu, kdy mě brejkl, tam byl trochu lepší. Naštěstí jsem to ve třetím setu zase otočil na svou stranu. Po celý zápas jsem se cítil docela slušně,“ hodnotil sedmadvacetiletý Čech. O premiérovou účast v All England Clubu si Kopřiva zahraje proti zkušenému francouzskému lišákovi Richardu Gasquetovi (126.).

Knutsonová obrat nedotáhla
Gabriela Knutsonová (231.) se loučí s wimbledonskou kvalifikací ve druhém kole, když se jí nepovedlo dotáhnout obrat ve třetím setu do úspěšného konce. V duelu s Lulu Sunovou (123.) prohrála za dvě hodiny a šest minut 6:4, 4:6, 6:7(6).

Knutsonová prohrávala ve třetím setu už 1:5, pak se ale nastartovala k velkému comebacku. Nejen, že smazala ztrátu dvou brejků, ale ve dvanáctém gemu měla na returnu dokonce mečbol. Ten však neproměnila a v rozhodujícím supertiebreaku prohrála 6:10.

Martincová se proti Parksové neprosadila
Tereza Martincová (214.) na své vítězství z úvodního kola kvalifikace nenavázala. V souboji s Alyciou Parksovou (121.) se sice dokázala jednou prosadit na returnu, ale podání si prohrála hned pětkrát a s americkou favoritkou padla za pouhých 62 minut 1:6, 3:6.

Parksová si v utkání pomohla hned dvanácti esy, čímž napravila sedm dvojchyb.

Fruhvirtová nestačila na patnáctiletou Britku
Linda Fruhvirtová (147.) si letošní Wimbledon nezahraje. Ve druhém kole kvalifikace nestačila na teprve patnáctiletou domácí naději Hannah Klugmanovou (623.) po značně bláznivém průběhu zápasu.

Česká hráčka prohrála za necelé dvě hodiny po setech 2:6, 6:0, 4:6. Po nepříliš dobrém výkonu na servisu v prvním setu se Fruhvirtová rozehrála a v prostřední sadě nadělila soupeřce kanára. V divoké brejkované ve třetím setu však nedokázala najít odpověď na ztrátu podání z devátého gemu a kvalifikace v Roehamptonu pro ni skončila.

Šalková si finále kvalifikace nezahraje
Dominika Šalková (149.) vypadla při svém premiérovém startu v kvalifikaci Wimbledonu ve druhém kole. Nestačila v něm na favorizovanou Elenu Gabrielu Ruseovou (152.), s níž prohrála za hodinu a čtvrt poměrem 4:6 a 3:6.

Devatenáctiletá Češka po pomalém startu zvládla zlikvidovat manko dvou brejků a vyrovnat na 4:4, jenže koncovka dějství patřila zkušenější Rumunce. Ta svůj úvodní brejk ve druhém setu nezvládla na servisu potvrdit, velmi rychle ale zabodovala na příjmu znovu a nakonec na returnu celý duel i ukončila.

„Necítila jsem se dnes na svém levelu. Dělala jsem jednoduché chyby, takže to bylo hned 1:4. Nějak jsem to ještě zvládla stáhnout, ale pak jsem nezvládla koncovku,“ mrzelo Šalkovou. „Když jsem v prvním setu dotahovala z 1:4 na 4:4, zahrála jsem dobře, konečně jsem začala hrát i do kurtu. Hrála jsem rychle, donutila jsem chybovat i soupeřku. Tam bylo ale klíčové podržet podání do stavu 5:4, což se mi nepovedlo.“

Veselý další vítězství nepřidal
Jiří Veselý (237.) se loučí s wimbledonskou kvalifikací v Roehamptonu ve druhém kole. Nad síly českého tenisty byl Francouz Lucas Pouille (213.), se kterým prohrál za hodinu a 20 minut po setech 6:7(6), 2:6.

V prvním setu si oba tenisté svědomitě drželi podání a Veselý měl dokonce v tiebreaku setbol. Pouille však skóre otočil a zvítězil 8:6. Ve druhé sadě se Veselému nepovedlo navázat na kvalitní podávání z prvního setu a ztratil jej v prvním a pátém gemu. Na returnu si naopak za celé utkání nepřipsal ani jeden brejkbol.

Wimbledon, Roehampton (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
2. kolo kvalifikace mužů
VÍT KOPŘIVA (123.) – Hugo Dellien (BOL, 173.) 6:4, 3:6, 6:1
Lucas Pouille (FRA, 213.) – JIŘÍ VESELÝ (237.) 7:6(6), 6:2

2. kolo kvalifikace žen
GABRIELA KNUTSONOVÁ (231.) – Lulu Sunová (NZL, 123.) 6:4, 4:6, 6:7(6)
DOMINIKA ŠALKOVÁ (149.) – Elena Gabriela Ruseová (ROU, 152.) 4:6, 3:6
Hannah Klugmanová (GBR, 623.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (147.) 6:2, 0:6, 6:4
TEREZA MARTINCOVÁ (214.) – Alycia Parksová (USA, 121.) 1:6, 3:6

Kompletní program a výsledkový servis naleznete na webu turnaje.