Wimbledon: Veselý a Kopřiva ustáli těžké duely. Svrčina si na favorita nevyšlápl

- Redakce

Na úvod kvalifikačních bojů Wimbledonu uspěli dva Češi ze tří. Na kurtech v Roehamptonu se z postupu radovali Jiří Veselý a Vít Kopřiva, svůj třísetový duel naopak nezvládl Dalibor Svrčina. V úterý své zápasy absolvuje pět českých tenistek.

Veselý si zahraje o finále kvalifikace Wimbledonu
Jiří Veselý (237.) úspěšně vstoupil do kvalifikace Wimbledonu. Ve svém úvodním zápase na turnaji přehrál dvaadvacátého nasazeného Harolda Mayota (113.) po setech 6:2, 2:6, 6:4. Veselý po zisku prvního dějství nezvládl dlouhou třetí hru ve druhé sadě, navíc si prohrál i podání v sedmém gemu. Utkání nakonec rozhodl závěrečný set. Třicetiletý Čech vedl 3:0, soupeř dokázal srovnat na 4:4. Někdejšího osmifinalistu Wimbledonu to nezastavilo, za stavu 5:4 se na returnu dostal k mečbolu, který využil. O finále kvalifikace mu bude čelit další Francouz Lucas Pouille (213.)

„První set a půl jsem byl lepším hráčem, ve druhém jsem si ale prohrál blbě podání a pak byl už celý nevydařený. Trochu jsem se dostal do únavy, ztratil i koncentraci. Pauza mi pomohla se znovu začít soustředit, znovu si říct, o co se opřít. Úvod třetího setu jsem zvládl skvěle, i když jsem potom trochu znervózněl, ale tak to u mě chodí. Jsem rád, že jsem ten zápas nakonec zvládl nějak dohrát,“ těšilo třicetiletého tenistu.

Kopřiva v kvalifikaci začal obratem
Vít Kopřiva (123.) na úvod kvalifikace Wimbledonu dokázal urvat cennou výhru nad Henrim Squirem (181.). Oba soupeři sázeli především na servis, v první sadě byl k vidění jediný brejkbol, který proměnil Squire. Německý soupeř ve druhém setu znovu prorazil Kopřivovo podání, vedl 5:3 a zdálo se, že jeho postup je otázkou chvilky. V kritické chvíli však selhal, prvními dvěma dvojchybami podání odevzdal a v tie-breaku už nestačil poměrem 1:7. Na úvod rozhodující sady, která přinesla častější dlouhé výměny i gemy, Kopřiva nevyužil dva brejkboly. Pak se sám ocitl pod tlakem, na svou příležitost si ale počkal do sedmé hry. Získaný brejk poté na podání potvrdil z druhého mečbolu. Po sadách 4:6, 7:6(1), 6:4 se může těšit na druhé kolo.

„Byl to klasický travařský tenis. Člověk toho na trávě za sezónu moc neodehraje, v mém případě je to vždy jenom Wimbledon, není to úplně můj povrch. Soupeř výborně servíroval, nějak jsem se nedokázal dostat do rytmu. Paradoxně, kdy už jsem to čekal nejméně, mi pomohl nějakou dvojchybou, vrátil mě do zápasu a nakonec jsem vyhrál,“ oddechl si Kopřiva po druhém vítězství na tomto povrchu v kariéře.

Svrčina znovu dohrál v kvalifikaci Wimbledonu
Dalibor Svrčina (252.) také potřetí v kariéře brzy skončil v kvalifikaci Wimbledonu. Po předchozím konci v prvním, respektive druhém kole, nyní opět dohrál po úvodním zápase. V pondělí odpoledne nestačil na favorizovaného Argentince Thiaga Agustina Tiranteho (128.) po setech 3:6, 7:6(6), 3:6. Svrčina měl namále už ve druhém setu, v tiebreaku odvrátil mečbol soupeře. Srovnal však na 1:1 na sety a vynutil si třetí sadu. V té ve čtvrtém gemu ztratil podání, což nakonec rozhodlo o postupu Tiranteho.

„První set nebyl dobrý. Prohrál jsem si třikrát servis, což je na trávě špatně. Nebylo to ani tak servisem, ale zezadu jsem udělal zbytečné chyby. Druhý ani třetí set nebyl herně špatný, ale soupeř dnes neskutečně podával, to asi rozhodlo. Zezadu to byl minimálně vyrovnaný boj, možná jsem byl i kvalitnější, dostal jsem ale moc es i přímých bodů. Rozhodl jeden brejk ve třetím setu,“ uvědomoval si v rozhovoru pro Tenisový svět Dalibor Svrčina.

Wimbledon, Roehampton (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské kvalifikace
VÍT KOPŘIVA (123.) – Henri Squire (GER, 181.) 4:6, 7:6(1), 6:4
DALIBOR SVRČINA (252.) – Thiago Agustin Tirante (ARG, 128.) 3:6, 7:6(6), 3:6
JIŘÍ VESELÝ (237.) – Harold Mayot (FRA, 113.) 6:2, 2:6, 6:4

Kompletní program a výsledkový servis naleznete na webu turnaje.