Ve druhém setu jsem byl odevzdaný, přiznal Kopřiva. Nakonec předvedl famózní obrat

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Vít Kopřiva (123.) uspěl ve své letošní travnaté premiéře. V 1. kole kvalifikace Wimbledonu vystavil stopku Němci Henrimu Squireovi (181.), kterého zdolal v napínavém klání ve třech setech 4:6, 7:6(1), 6:4. Prostějovský tenista přitom utekl ve druhé sadě z takřka prohraného utkání.

„Byl to klasický travařský tenis. Člověk toho na trávě za sezónu moc neodehraje, v mém případě je to vždy jenom Wimbledon, není to úplně můj povrch. Soupeř výborně servíroval, nějak jsem se nedokázal dostat do rytmu. Paradoxně, kdy už jsem to čekal nejméně, mi pomohl nějakou dvojchybou, vrátil mě do zápasu a nakonec jsem vyhrál,“ byla na Kopřivovi znát úleva po dramatické otočce.

Kopřiva nezačal kvalifikační klání ideálně. V prvním i druhém setu se mu málem stalo osudným jediné ztracené podání v obou sadách a za stavu 4:6, 4:5 už se nad 27letým tenistou smrákala wimbledonská mračna, soupeř měl navíc výhodu servisu.

„Už jsem byl v hlavě hodně odevzdaný. Říkal jsem si, že je to v pytli, a šel jsem to víceméně jen odehrát,“ přiznával po utkání. „Tím jsem se ale uvolnil, dal jsem nějaké dva returny, soupeř dal dvojchybu, celé se to pro mě sešlo dobře a i on trochu znervózněl,“ cítil Kopřiva, že se druhá sada láme z původně takřka bezvýchodné situaci na jeho stranu.

„Druhý set to zlomilo stoprocentně. Hned jsem si podržel servisem na 6:5, tiebreak jsem zahrál výborně. Ve třetím setu jsem naštěstí odvrátil brejkbol na svém servisu a následně sebral soupeři servis já.“

I třetí sada byla přetahovanou o každý míč. Kopřiva sváděl s Němcem fyzicky náročnou bitvu do posledního zahraného míče. „Pak ho naštěstí vykolejil sporný aut, který hrál pro mě, a on se u něj hodně vztekal. Já toho využil, potvrdil na 5:3 a zápas doservíroval,“ byla na českém tenistovi znát dávka úlevy.

Na vedlejším kurtu se o několik minut později rozhodlo i o soupeři Kopřivy do druhého kola, kterým se stal Bolivijec Hugo Dellien. „S Dellienem jsem pár zápasů hrál. Musím se připravit co nejlépe, na trávě je to hodně nevyzpytatelné,“ zůstával Kopřiva jako vždy pokorný.

S Dellienem se utkal poprvé už v roce 2016 v Maďarsku, tehdy jej stejně jako o pět let později v Římě vyprovodil z kurtu na oblíbené antuce ve dvou setech.

Wimbledon, Roehampton (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské kvalifikace
VÍT KOPŘIVA (123.) – Henri Squire (GER, 181.) 4:6, 7:6(1), 6:4