Olympiáda? Třeba příště. Světová trojka v Paříži startovat nebude

- Jan Vojkůvka

Ženský olympijský turnaj přišel s předstihem o jednu z hráček, která jednoznačně mohla bojovat o medaili. Světová trojka Aryna Sabalenková, která údajně mohla startovat navzdory zákazu účasti drtivé většiny běloruských sportovců, oznámila své rozhodnutí v rozhovoru pro oficiální stránky WTA po svém příletu na travnatý turnaj do Berlína.

Sabalenková měla údajně figurovat v prozatím nezveřejněném seznamu sportovců z Ruska a Běloruska, kterým bude povoleno pod pěti kruhy v Paříži startovat. Jestli skutečně dostala od Mezinárodního olympijského výboru výjimku, zůstane nezodpovězeno. Sama se totiž rozhodla, že na olympiádě hrát nebude.

„Zvláště s ohledem na všechny problémy, se kterými jsem se v posledních měsících potýkala, cítím, že se musím starat o své zdraví,“ uvedla Sabalenková důvod svého rozhodnutí.

Sabalenková byla finalistkou loňského US Open, kde prohrála s Coco Gauffovou, a nyní cítí, že je správné se co nejlépe připravit, aby se letos posunula o krok dál a americký grandslam vyhrála. „Je příliš mnoho naplánovaných turnajů a já se rozhodla, že se postarám o své zdraví. Raději si trochu odpočinu, abych se ujistila, že jsem fyzicky i zdravotně připravená pro turnaje na betonech,“ naznačila, že důvodem může být i to, že olympiáda proběhne na antuce.

Je však pravdou, že zdraví Sabalenkovou v letošní sezoně trápí, což se ukázalo například i ve čtvrtfinále nedávného Roland Garros s Mirrou Andrejevovou, kde šampionka Australian Open bojovala se žaludečními problémy. Po prohraném utkání dokonce zrušila tiskovou konferenci, protože skončila v péči lékařů.

„Byl to nejhorší zážitek, který jsem v životě na kurtu zažila,“ vrátila se ke své zkušenosti před startem turnaje v Berlíně. „Už jsem hrála, když jsem byla nemocná, hrála jsem se zraněním, ale když máte žaludeční potíže a nemáte energii hrát a přitom jste ve čtvrtfinále grandslamu, tak to je opravdu hrozný zážitek,“ dodala.

Sabalenková vstoupí do travnaté části sezony osmifinálovým zápasem v Berlíně proti Darje Kasatkinové.