Sabalenková po nečekané porážce zrušila tiskovku a skončila v péči lékařů

- Jan Vojkůvka

Aby člověk porazil jednu z nejlepších tenistek současnosti, musí odehrát dokonalý zápas. Nebo mít „štěstí“ na zdravotní indispozici soupeřky. Právě druhý příklad nastal ve středečním čtvrtfinále Roland Garros. Aryna Sabalenková nečekaně prohrála ve třech setech s Mirrou Andrejevovou a po utkání překvapivě zrušila tiskovou konferenci. Neučinila tak ale z důvodu frustrace, skončila totiž v péči lékařů.

Světová dvojka byla v souboji s Andrejevovou výraznou favoritkou. Zápas se ale vůbec nevyvíjel podle jejích představ, byť první set získala na své konto. Už po vítězství v tiebreaku úvodní sady si musela Sabalenková vyžádat pomoc lékařů, jelikož její výkon byl významně ovlivněn zdravotními problémy.

V průběhu střetnutí se velmi často držela za břicho a několikrát si musela vzít léky proti bolesti. Výsledkem jejího trápení byla porážka 7:6(5), 4:6, 4:6 a nečekané vyřazení se sedmnáctiletou soupeřkou, která se stala nejmladší grandslamovou semifinalistkou od roku 1997.

Po utkání pak Aryna Sabalenková překvapila novináře, když zrušila svou tiskovou konferenci. Byť někteří škarohlídi spekulovali, že tak učinila kvůli frustraci z porážky, její důvody k tomuto kroku vycházely z jejího zdravotního stavu.

„Aryna Sabalenková se kvůli nemoci nemůže zúčastnit dnešní pozápasové tiskové konference a je s lékařským týmem turnaje. Komunikační pracovníci WTA poskytnou její citace, které budou přepsány a nahrány do médií RG dnes večer,“ vydali prohlášení zástupci Roland Garros. A posléze se skrze prostředníky ozvala i Sabalenková.

„Dnes jsem to měla fyzicky těžké,“ přiznala. „Posledních pár dní jsem byla hodně nemocná s nějakým žaludečním bacilem, takže to bylo náročné. Trvá to už několik dní. Snažila jsem se to zvládnout, jak nejlépe jsem uměla,“ řekla k zápasu s Andrejevovou a odmítla, že by zápas odchodila, jak někteří kritici poukazovali.

„Vždycky se snažím bojovat až do konce. Musela jsem se snažit dál a jen doufat, že najdu cestu a budu se cítit trochu lépe,“ pokračovala Běloruska. „Bojovala jsem a dělala, co jsem mohla, abych se pokusila dostat do semifinále,“ řekla s pochvalou směrem k soupeřce, kterou čeká už ve čtvrtek duel s Jasmine Paoliniovou o postup do finále Roland Garros.