Australian Open: Dokonalý čtvrtek! Pět Čechů postoupilo do finále kvalifikace

- Redakce

Grandslamové Australian Open 2024 pokračovalo zbývajícími zápasy druhého kola kvalifikace a českým tenistům přineslo výhradně radost! Brenda Fruhvirtová potvrdila roli favoritky proti Australance Gibsonové a zvítězila ve třech setech. Podobně se dařilo i Jakubovi Menšíkovi, jenž vyzrál na Itala Gaia. Vít Kopřiva nedal šanci Španělovi Rocovi Batallovi. Dominika Šalková porazila ve dvou setech Uzbečku Abduraimovovou. Gabriela Knutsonová přehrála ve třech sadách Kypřanku Serbanovou.

Knutsonová je krok od hlavní soutěže
Dokonalý český den na Australian Open završila Gabriela Knutsonová (168.). Grandslamová debutantka porazila ve druhém kole kvalifikace Kypřanku Ralucu Georgianu Serbanovou (177.) po dvou hodinách a 19 minutách 6:1, 5:7 a 6:1.

Češka zaváhala pouze ve druhém dějství, v němž neudržela vedení 1:0 s brejkem a posléze nezvládla napínavou koncovku. V první a třetí sadě zapsala shodně tři úspěchy na returnu. Ve finále kvalifikace vyzve Ukrajinku Juliu Starodubcevovou (152.).

„Bylo větší vedro a zápas byl delší než včera. Soupeřka byla velmi těžká a jsem moc ráda, že jsem to zvládla a dokázala to ve třetím setu vybojovat,“ sdělila Knutsonová.

Menšík potvrdil roli favorita
Jakub Menšík (144.) si při své premiéře v kvalifikaci Australian Open zahraje finálové kolo! Český mladík vyzrál ve druhé rundě na Itala Federica Gaia (199.), kterého porazil po dvouhodinovém boji 6:4, 3:6 a 6:3.

Menšík prohrával v prvním setu už 0:3, pak ale předvedl parádní obrat. Ve druhém setu byl k vidění jediný brejk hned ve druhé hře, podobně o výsledku třetí sady rozhodl jediný brejk ze čtvrtého gemu. Český tenista musel ještě v posledním gemu odvrátit dva brejkboly soupeře.

„Soupeř hrál dneska úplně neskutečně. Byl to obrovsky obtížný zápas. Gaio mi nedal nic zadarmo, hodně bojoval a opravdu jsem si oddechl až po proměněném mečbolu. Když jsem podával na vítězství, trochu ještě pracovaly nervíčky. Neproměnil jsem dva mečboly a čelil naopak dvěma brejkbolům, které jsem naštěstí zvládl odvrátit, jednou výborným servisem a podruhé winnerem v delší výměně,“ hodnotil Menšík, který se střetne o místo v hlavní soutěži s Francouzem Haroldem Mayotem (159.).

Šalková si poradila s Abduraimovovou
Dominika Šalková (218.) si hned při svém prvním startu v kvalifikaci grandslamového turnaje zahraje ve finálovém kole! Devatenáctiletá Češka porazila ve druhé rundě kvalifikace Australian Open uzbeckou tenistku Niginu Abduraimovovou (212.) po pouhých 80 minutách 7:5 a 6:4.

Šalková zahájila zápas ztraceným podáním, náskok soupeřky ale vzápětí vymazala. V závěrečném gemu prvního setu otočila na returnu skóre 0:40 a tím získala klíčový brejk. Abduraimovová nevyužila ve druhém dějství dvakrát vedení o brejk (2:1, 3:2), Šalková zakončila duel opět úspěchem na příjmu.

„Soupeřka je vysoká a výborně podává, takže bylo důležité, abych si držela podání, což se mi v důležitých momentech dařilo. Dneska jsem zvládala dobře vypjaté momenty. V poslední době hraju hodně vyrovnaných zápasů a v koncovce nejsem vůbec nervózní a daří se mi to zatím zvládat. Hrála jsem lépe než včera, z postupu mám obrovskou radost. Za soupeřku ve třetím kole bych si přála Hunterovou, protože věřím, že by nás pak pořadatelé nasadili na nějaký velký kurt,“ řekla Šalková.

České tenistce se přání skutečně splnilo, její soupeřkou v pátečním finále kvalifikace bude zkušená Australanka Storm Hunterová (179.).

Kopřiva ztratil jen šest gemů
S velkým přehledem si počínal Vít Kopřiva (132.) ve druhém kole kvalifikace Australian Open. Český tenista opět neztratil servis, když vyřídil Španěla Oriola Rocu Batallu (212.) po pouhé hodině a čtvrt 6:3 a 6:3.

Kopřiva brejkl svého soupeře třikrát, z toho dvakrát v první sadě. Sám odvracel pouze jediný brejkbol za stavu 4:3 a 30:40 v prvním setu.

„Jsem poprvé ve finále kvalifikace, moc si toho vážím, ale se vší pokorou říkám, že ještě splněno nemám. Španěla dobře znám. Nedávno jsme spolu hráli hodně dlouhý zápas na antuce, který se mi podařilo vyhrát a říkal jsem si, že by psychická výhoda mohla být na mé straně. To se nakonec potvrdilo,“ uvedl Kopřiva, kterého čeká v dalším utkání Oliver Crawford (213.).

B. Fruhvirtová je ve finále kvalifikace
Brenda Fruhvirtová (110.) vydřela na Australian Open postup do finálového kola kvalifikace, když vyzrála v Melbourne i na druhou domácí protivnici. V souboji s o tři roky starší Taliou Gibsonovou (229.) ztratila šestnáctiletá Češka hladce první set, nakonec ale po dvou hodinách skrze odvrácený mečbol za stavu 4:5 a 30:40 při vlastním podání slavila výhru 1:6, 6:3 a 7:5.

Závěrečnou soupeřkou v boji o účast v hlavní soutěži úvodního grandslamu sezony bude Fruhvirtové Číňanka S'-ťia Wej, až 236. tenistka žebříčku WTA.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace žen
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (110.) – Talia Gibsonová (AUS, 229.) 1:6, 6:3, 7:5
Nigina Abduraimovová (UZB, 212.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (218.) 5:7, 4:6
Raluka Serbanová (CYP, 177.) – GABRIELA KNUTSONOVÁ (168.) 1:6, 7:5, 1:6

2. kolo kvalifikace mužů
Federico Gaio (ITA, 199.) – JAKUB MENŠÍK (144.) 4:6, 6:3, 3:6
Oriol Roca Batalla (ESP, 212.) – VÍT KOPŘIVA (132.) 3:6, 3:6