Třísetová řež se šťastným koncem. Byl to hrozně náročný zápas, oddechl si Menšík

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Velké drama se šťastným koncem sehrál velký talent českého tenisu Jakub Menšík. Proti jednatřicetiletému Italovi Federicovi Gaiovi špatně začal, ale po třech prohraných gemech se zkoncentroval a dalších pět her vyhrál. Po vyhraném setu však začal Gaio hrát hodně nad své poměry a ovládl druhý set. V rozhodující sadě získal Menšík brejk a přes potíže v závěrečném gemu dokázal utkání dopodávat (6:4, 3:6, 6:3). V pátečním finálovém kole kvalifikace se střetne s jednadvacetiletým Francouzem Haroldem Mayotem.

„Dneska to byl hrozně náročný zápas. Musím říci, že soupeř hrál neuvěřitelně a předvedl velice nadstandardní výkon. Pro mě bylo hodně těžké udržet nervy na uzdě, protože to, co mu tam dneska padalo, bylo až neskutečné,“ kroutil hlavou osmnáctiletý mladík.

„Nakonec jsem se s tím dobře vypořádal, i když ten druhý set nedopadl podle mých představ. Naštěstí jsem se byl schopný dobře zkoncentrovat na třetí set a tam už to zase bylo podle mých not. Cítil jsem, že jsem lepší, ale on strašně bojoval a teprve když jsem odehrál poslední míč, tak jsem se mohl radovat. Nedal mi vůbec nic zadarmo,“ byla z něj cítit úleva.

Když podával v rozhodující sadě za stavu 5:3 na vítězství, rychle vybojoval vedení 40:15. Jednou však zahrál výborně Gaio a vzápětí Menšík zkazil jednodušší volej a ze zápasu bylo ještě drama.

„V posledním gemu byly trochu nervíčky. Čelil jsem dvěma brejkbolům, ale dobře jsem se k tomu postavil, i když jsem předtím nevyužil dva mečboly. Dobře jsem zaservíroval a pak odehrál dobrou výměnu. Musím říct, že včera jsem asi zahrál trochu lépe než dneska, ale byl jsem pořád o trošku lepší než soupeř a to vždycky stačí,“ vysvětloval.

Oproti losu prvního kola, kdy Menšíka čekal nebezpečný Američan Brandon Nakashima, se Ital Gaio zdál na papíře přijatelnějším soupeřem, ale zdání klamalo.

„Byl solidní od základní čáry, údery byly hodně pod spinem a měly vynikající délku. Bylo strašně náročné se z takových míčků dostat do tlaku a agresivního pojetí. Do toho hrál jednoručný bekhend a velice dobře čop. To bylo ve větru a na tomhle povrchu, kde to hodně sjíždí, velmi nebezpečné. Ukázal se jako celodvorcový hráč, když dokázal v pravou chvíli dohrát výměnu na síti,“ hodnotil Menšík.

Český teenager více než dvouhodinový duel ve velkém vedru nakonec zvládl. K postupu do hlavní soutěže ještě musí porazit Francouze Mayota. „Podmínky jsou tady náročné, ale jsem na ně dobře připravený. I když to dneska byl dlouhý a složitý zápas, na zítřek budu určitě dobře připravený,“ dodal optimisticky Jakub Menšík.