Devatenáctiletý Nicod slaví premiérový titul! Dramatické finále vyhrál po 193 minutách

- Jan Vojkůvka

Jakubovi Nicodovi se povedlo vybojovat premiérový singlový titul v profesionální kariéře! Devatenáctiletý český tenista, který doposud vyhrál tři tituly v deblu, vyhrál turnaj ITF v rumunském Aradu, kde v sobotním finále porazil favorizovaného Vlada Andreie Dancua po třech hodinách a třinácti minutách 6:4, 6:7(8), 6:4.

Na antuce v rumunském Aradu se v sobotu dopoledne strhla velká bitva, která se nakonec protáhla do odpoledních hodin. Souboj nenasazeného Jakuba Nicoda a turnajové pětky Vlada Andreie Dancua se totiž rozhodl až po více než třech hodinách.

Tak dlouhý zápas to přitom ani zdaleka být nemusel. Po zisku úvodní sady, kterou Nicod získal brejkem v desáté hře, totiž český tenista vedl ve druhém setu už 5:3. Byť náskok neudržel a Dancu skóre srovnal, v rozhodujícím tiebreaku měl Nicod hned tři mečboly. Nedokázal je ovšem využít a s Dancuem nakonec prohrál 8:10, kvůli čemuž se muselo jít do třetího setu.

V něm se pokračovalo v nastoleném trendu, kdy na Nicodův brejk dokázal Dancu reagovat rebrejkem. Za stavu 4:4 však přišly rozhodující okamžiky celého střetnutí. Nicod prorazil v devátém gemu servis soupeře a v desáté hře, po neskutečně vyčerpávající a namáhavé bitvě, dovedl duel konečně do vítězného konce.

Mladý Čech, jenž začal s tenisem ve čtyřech letech díky svému dědečkovi, se tak mohl začít radovat z vůbec prvního titulu ve dvouhře v profesionální kariéře. Letos sice na profesionálním okruhu triumfoval už třikrát, ale ve všech případech se jednalo o tituly ve čtyřhře.

Titul v Aradu se výrazně projeví na žebříčkovém postavení Jakuba Nicoda. Za dva týdny, až se mu připočte 15 bodů za rumunský triumf, by se mohl dokonce objevit v sedmé stovce světa a polepšit si o více než sto pozic.