VIDEO: Tenisový průkopník, nebo blázen? Šílený Korejec hraje forhend levačkou i pravačkou

- Tomáš Kopecký

Vzkaz všem rekreačním tenistům: Máte problémy s bekhendem? Děláte z něj mnoho chyb a raději byste ho do nekonečna obíhali? V tom případě se můžete inspirovat u Čeong-Eui Kima, který celý svět překvapil tím, že dokáže hrát forhend levou i pravou rukou. A co víc, oběma rukama dokáže také servírovat, což může být pro soupeře velmi nepříjemné. Hra sedmadvacetiletého Korejce, kterému patří v žebříčku 469. příčka, je na okruhu velkou raritou. Podívejte se na video!

Každého fanouška při pohledu na jeho styl napadne: „Lze tak rychle přehazovat raketu z jedné ruky do druhé?“ Ano, je pravdou, že zvláště na rychlých površích mají hráči minimum času a předávání rakety omezuje přípravu na úder. Čeong-Eui Kim to však zvládá relativně dobře. Pokud je to potřeba, dokáže navíc místo forhendové varianty zahrát obouruční bekhend. Pro soupeře na druhé straně kurtu to musí být extrémně nepříjemné. Nikdy nemůže tušit, s čím zrovna Korejec přispěchá.

I v Česku nalezneme hráče, který si občas v nouzi dokáže poradit tím způsobem, že si přehodí raketu z pravé ruky do levé a soupeře u sítě prohodí. Tuzemským specialistou v těchto situacích je Jaroslav Pospíšil, kterému jednou po takovém prohozu uznale zatleskal i Novak Djokovič.

Zajímavostí je, že Čeong-Eui Kim rozhodně není jen žádný rekreační tenista. Kim se na asijských turnajích nižší kategorie pohybuje od roku 2004, do seniorského tenisu tak vstoupil už ve věku čtrnácti let. Teprve o deset let později se však začal výrazněji prosazovat a jeho jméno postupně stoupalo žebříčkem.

Se svým projevem hry to v kariéře nakonec dotáhl až na 296. místo světového žebříčku a dokázal zvítězit na šesti turnajích kategorie Futures. V sezoně 2014 měl navíc svou nejlepší formu v životě, když vyhrál hned 22 zápasů v řadě a dosáhl kariérního maxima!

Korejský tenisový průkopník to zkoušel i na turnajích v Evropě, ale žádnou díru do světa neudělal. Na čtyřech challengerech v Itálii nedokázal prorazit brány kvalifikace. Větších úspěchů však dosáhl v loňské sezoně Gimcheonu a Ningbo, kde postoupil až do čtvrtfinále a připsal si skalp zkušeného Marinka Matosevice, jenž je bývalým hráčem elitní padesátky.

Čeong-Eui Kim hraje na videu v modrém triku: