Bývalá juniorská dvojka potrápila Bouzkovou. Česká favoritka postoupila po 142 minutách boje

- Jan Vojkůvka

Marie Bouzková vstoupila do turnaje WTA v čínském Ťiou-ťiangu vydřenou výhrou 7:5 a 7:6(4) nad talentovanou Filipínkou Alexandrou Ealaovou. Stejně jako minulý měsíc v Guadalajaře neztratila šestadvacetiletá Češka s o sedm let mladší protivnicí set, k postupu se nicméně propracovala až po dvou hodinách a dvaadvaceti minutách.

První vzájemný zápas mezi Bouzkovou a Ealaovou se hrál v první polovině září. Česká tenistka v Guadalajaře byla dominantní, ztratila jen čtyři gemy a vyhrála dvakrát 6:2. I proto do pondělního zápasu v Ťiou-ťiangu vstupovala jako velká favoritka.

Teprve devatenáctiletá Ealaová ovšem není žádné ořezávátko. Mezi juniorkami to dotáhla až na druhé místo světa, ve dvouhře vyhrála juniorku na US Open a ve čtyřhře triumfovala na Australian Open a Roland Garros. A její kvality, díky nimž letos vyhrála velký turnaj ITF ve Španělsku, nyní poznala také Bouzková.

V obou setech musela turnajová jednička dohromady třikrát stahovat manko brejku. V prvním setu nakonec rozhodla ve dvanáctém gemu, kdy na returnu uzavřela úvodní dějství a ujala se vedení 1:0.

Ve druhém setu prohrávala česká tenistka 0:2 a 2:3, avšak otočila na 5:3 a vypracovala si hned tři mečboly. Ty však nevyužila a o servis přišla.

Ze slabší pasáže se naštěstí rychle vyhrabala a parádním vstupem do tiebreaku, v němž rychle vedla 4:0, rozhodla o svém postupu do osmifinále.

Soupeřka pro další kolo vzejde z úterního čínského derby mezi Fang-čou Liou a Sin-sin Jao.