Zajíčková na Turnaji mistryň do 14 let obsadila druhé místo

- Jan Vojkůvka

Tento týden se v Monte Carlu konaly finálové turnaje pod hlavičkou juniorské organizace Tennis Europe. V Turnajích mistrů a mistryň do 14 let a do 16 let se představily dvě české tenistky, obě v kategorii do 14 let. Kateřina Zajíčková se probojovala do finále a obsadila konečné druhé místo, Laura Chlumská skončila pátá.

Čtrnáctiletá Kateřina Zajíčková byla do turnaje nalosována jako třetí nasazená a hrála v základní skupině A. Tenistka pražské Sparty uspěla ve všech třech zápasech, ve kterých neztratila ani jeden set.

Postupně porazila Izraelku Daniel Baranesovou, Turkyni Ayse Balovou a nasazenou jedničku Viktoriji Cesonyteovou z Německa. Jako vítězka skupiny A prošla do sobotního finálového duelu, v němž se střetla s nenasazenou Britkou Megan Knightovou.

Finálový zápas Zajíčkové bohužel nevyšel a na své výkony ze skupiny nenavázala. Proti třináctileté Knightové tahala od začátku za kratší konec a prohrála hladce ve dvou setech 1:6, 4:6.

Konečné druhé místo je však pro Zajíčkovou, která v žebříčku Race to Monte Carlo obsadila čtvrté místo (tento žebříček mimochodem vyhrála Jana Kovačková, která ale na turnaji nestartovala, pozn. redakce), velkým úspěchem.

Ve skupině B byla nejvýše nasazenou jako turnajová dvojka Laura Chlumská, které se ale v základní skupině nedařilo podle představ. Prohrála nejen s pozdější šampionkou Knightovou, ale také zápas s Ukrajinkou Anastasijí Nikolajevovou.

Čtrnáctiletá Češka nakonec porazila pouze nasazenou čtyřku Mariu Valentinovou z Rumunska, díky čemuž obsadila ve skupině třetí místo a v sobotu ji čekal zápas o konečnou pátou příčku. V něm se hrály zkrácené sady a třetí set se hrál jako supertiebreak. Chlumská porazila Turkyni Balovou 3:5, 4:1, 10:4 a z Monte Carla odjela jako pátá nejlepší tenistka v kategorii do 14 let.