Pomohlo i 23 es! Menšík postoupil letos už popáté do čtvrtfinále turnaje ATP

- Marek Bartošík

Jakub Menšík (51.) pokračuje ve skvělé jízdě na halové pětistovce ve Vídni. Český kvalifikant zvládl i svůj čtvrtý zápas na turnaji, když ve čtvrtečním osmifinále porazil Srba Miomira Kecmanoviče (58.) po bezmála dvou hodinách 6:3 a 7:6(7). K postupu do čtvrtfinále si pomohl i 23 esy.

Český teenager začal svou cestu na Erste Bank Open už ve víkendové kvalifikaci, kde porazil bez ztráty setu Švýcara Alexandera Ritscharda i Francouze Alexandra Mullera. V pondělním druhém kole vyzrál na osmého nasazeného Australana Alexeie Popyrina, kterého porazil 7:6(3) a 6:2.

A Jakub Menšík nezaváhal ani v osmifinále, kde byl jeho soupeřem Srb Miomir Kecmanovič. O výsledku první sady rozhodl jediný brejk z osmého gemu. Ve druhém dějství si oba tenisté navzdory brejkbolům drželi servisy, Menšík musel ve dvanáctém gemu dokonce odvracet setbol. V tiebreaku vymazal český mladík ještě jeden setbol soupeře, sám využil svůj druhý mečbol.

Menšík v utkání řádil na servisu: z celkem 93 vyhraných fiftýnů jich získal hned 23 díky esům! Spáchal pouze dvě dvojchyby, odvrátil všechny čtyři brejkboly soupeře a po svém prvním podání bral 86 % výměn.

Tenista z Prostějova se letos probojoval už popáté do čtvrtfinále na turnaji ATP, když navázal na úspěšná tažení z Dauhá (finále), Mallorcy (čtvrtfinále), Umagu (semifinále) a Šanghaje (čtvrtfinále). Jeho soupeřem ve vídeňském čtvrtfinále bude buď Ital Flavio Cobolli (31.), nebo druhý nasazený Australan Alex de Minaur (10.).

V živém žebříčku se Menšík posunul na 47. místo. Má tak jistotu, že se v novém vydání světového pořadí poprvé objeví v elitní padesátce.

Erste Bank Open, Vídeň (muži, AUT, 2 470 310 EUR, hala – tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (51.) – Miomir Kecmanovič (SRB, 58.) 6:3, 7:6(7)