Překvapivě nevýrazný rok. Djokovič se po sedmi letech nedočkal ani titulu z Masters

- Marek Bartošík

Novak Djokovič ozdobil letošní sezonu ziskem vysněného olympijského zlata v pařížském areálu Rolanda Garrose. Kromě tohoto úspěchu jsou ale jeho výkony na tenisových kurtech horší než v předchozích letech. Vzhledem k Djokovičově odhlášení z tisícovky v Paříži je jisté, že poprvé od roku 2017 zakončí sezonu bez turnajového vavřínu z akce kategorie ATP Masters 1000.

Nejúspěšnější tenista v historii turnaje bude tentokrát na Rolex Paris Masters chybět. Sedminásobný šampion Novak Djokovič se rozhodl, že nebude obhajovat trofej na poslední tisícovce v sezoně.

Sedmatřicetiletý Djokovič startoval na pařížské tisícovce poprvé v roce 2005 a o čtyři roky později se dočkal prvního titulu. Další prvenství přidal v letech 2013–2015, 2019, 2021 a 2023. Jeho turnajová bilance je 50 vítězství oproti pouhým devíti porážkám.

Letos ale bude prestižní akce ve francouzské metropoli bez něj. Djokovič tak poprvé od roku 2017 zakončí tenisový ročník bez zisku trofeje na tisícovce. To samé se mu stalo ještě v sezoně 2010. Jinak počínaje rokem 2007 vždy dosáhl alespoň na jeden titul ze série turnajů, která je jeden stupeň pod grandslamy.

Ani na podnicích velké čtyřky letos srbský fenomén nedokázal vybojovat další titul. Nejlépe se mu dařilo na Wimbledonu, kde prohrál až ve finále s Carlosem Alcarazem.

Djokovič letos možná ještě bude mít jednu šanci na úspěch. Aktuálně figuruje na postupovém šestém místě v žebříčku pro Turnaj mistrů (Race to Turin), kde bude startovat osm nejlepších tenistů sezony. Před svými hlavními pronásledovateli má sedminásobný vítěz zmíněné akce náskok v řádu několika stovek bodů.