Dojemné loučení šampiona. Thiem odehrál ve Vídni poslední zápas kariéry

- Filip Lefenda

Hvězdná dráha někdejšího vítěze US Open je definitivně u konce. Dominic Thiem odehrál na domácí halové pětistovce ve Vídni poslední zápas své bohaté kariéry. Na závěr úterního programu podlehl jednatřicetiletý Rakušan v bouřlivé atmosféře 6:7(6) a 2:6 Lucianovi Darderimu z Itálie.

Pro Thiema šlo o první ostré vystoupení od neúspěchu v úvodním kole US Open z 26. srpna. Do utkání s Darderim vstoupil dobře, když se rychle zhostil prvního brejku a po jeho potvrzení vedl 4:2. O svůj náskok ale přišel, stejně jako o nadějné vedení 5:2 v tiebreaku. Za stavu 6:5 měl Thiem setbol, Darderi nicméně ukončil vyrovnané dějství ziskem tří bodů v řadě.

Koncovka úvodní sady se následně promítla i do dalšího průběhu. Nabuzený Darderi vlétl do druhého setu brejkem a na kurtu začal dominovat. V pátém gemu pak vzal Thiemovi servis dokonce čistou hrou, aby zakrátko střetnutí bez ztráty fiftýnu i dopodával.

Majitel 17 titulů z okruhu ATP se po utkání rozloučil s rakouským publikem. „Za poslední měsíce už jsem několik pěkných rozluček měl, ale dnes je to jiné. Chci vám poděkovat za všechny ty báječné roky a podporu, které se mi od vás dostávalo,“ pravil vděčně bývalý třetí tenista žebříčku. Raketu pak přímo na kurtu symbolicky pověsil na hřebík.

„Byli jste součástí mé kariéry. Byla to snová cesta. Chci, aby dnešní večer patřil hlavně vám. Děkuji!“ rozburácel ochozy vítěz US Open z roku 2020. Grandslamová finále si zahrál také na Australian Open (2020) a Roland Garros (2018, 2019). 

Záměr ukončit kariéru oznámil Thiem letos v květnu. Vinou problematického zápěstí se v posledních letech herně trápil. S profesionálním okruhem se rozloučil sérií šesti porážek. Poslední vítězství zaznamenal 20. května. V prvním kole kvalifikace pařížského grandslamu tehdy po obratu 3:6, 6:3 a 6:2 porazil Franca Agamenonea z Itálie.