Nejcennější společná výhra! Nouza s Riklem odvrátili mečbol ve Stockholmu

- Marek Bartošík

Patrik Rikl a Petr Nouza vstoupili vítězně do halového turnaje kategorie ATP 250 ve Stockholmu. Čeští debloví specialisté, kteří letos společně ovládli pět challengerů, porazili v úvodním kole čtvrté nasazené Brity Lloyda Glasspoola a Juliana Cashe poměrem 6:4, 2:6 a 11:9. Proti vítězům několika letošních turnajů ATP tak stylově dosáhli na první společnou výhru na elitní tour.

Jak napovídá výsledek, vítězství nad favorizovanými Brity se vůbec nerodilo snadno. Petr Nouza s Patrikem Riklem získali proti členům Top 40 žebříčku první set díky brejku z třetího gemu, když v předchozí hře sami odvrátili dva brejkboly soupeřů.

Ve druhém dějství měli navrch Lloyd Glasspool s Julianem Cashem, kteří prolomili podání českých tenistů ve druhém a osmém gemu. Rozhodnout tak musel supertiebreak, v němž Nouza a Rikl otočili skóre z 0:2 na 8:3.

Češi ale luxusní náskok ztratili a za stavu 8:9 museli při vlastním podání odvracet mečbol. Duel ukončili minisérií tří získaných výměn. Ve čtvrtfinále se střetnou buď s indickou dvojicí Nedunčežijan, Prašanth, nebo se švédským párem Bergevi, Grevelius.

Pondělní utkání bylo speciální pro Rikla, který se dočkal premiérové výhry na elitním okruhu! Start na podniku ATP si vyzkoušel po boku Nouzy už letos v Hamburku a Kitzbühelu, tehdy se však ještě neprosadili.

Pětadvacetiletý Rikl, jehož kariéru brzdila častá zranění, hrál ještě v minulé sezoně na nejmenších turnajích ITF. Nyní je ale v deblovém žebříčku ATP na skvělém 78. místě, přičemž do konce roku obhajuje poměrně nízký počet bodů (v řádu desítek).

Jeho šestadvacetiletý parťák Nouza je v rankingu číslem 81 a do konce roku „brání“ minimum bodů. Na kontě už má dvě semifinálové účasti na akcích ATP (Montpellier 2024, Gstaad 2023). A teď by ve Stockholmu rád přidal další.

BNP Paribas Nordic Open, Stockholm (muži, SWE, 690 135 EUR, tvrdý povrch – hala)
Osmifinále čtyřhry
NOUZA, RIKL – Glasspool, Cash (oba GBR) 6:4, 2:6, 11:9