Jako Berdych a Štěpánek: Menšík a Macháč navázali na české legendy

- Redakce

Český tenis má další skvělý úspěch, ve čtvrtfinále turnaje kategorie ATP Masters 1000 si zahrají dva naši mužští zástupci. Ve středu to v čínské Šanghaji zařídili Jakub Menšík (na snímku vpravo) s Tomášem Macháčem. Právě před 12 lety na stejném turnaji došli mezi osm nejlepších Tomáš Berdych (na snímku vlevo) a Radek Štěpánek.

Legendární dvojice tehdy patřila k tahounům českého tenisu. V roce 2012 to potvrdila na prestižní čínské akci, kde hrála ve čtvrtfinále dvouhry.

Berdych tuto fázi zvládl perfektně, po setech 6:3, 7:6 vyřadil Tsongu. V semifinále skončil na pozdějším vítězi Djokovičovi. Štěpánek naopak po skalpech Gasqueta nebo Isnera vypadl s Murrayem, ačkoliv první set vyhrál 6:4.

Ještě radostnější scénář se datuje k roku 2005. Bývalí úspěšní daviscupoví reprezentanti se utkali v semifinále Masters v Paříži. Ze vzájemného souboje vyšel po sadách 6:1, 3:6, 6:3 lépe Berdych, který si zahrál finále. V utkání na tři vítězné sety porazil Ivana Ljubičiče (6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 6:4), čímž si zajistil nejcennější titul kariéry.

Český tenis na dva mužské zástupce ve čtvrtfinále tisícovky čekal 12 let. Tento týden to dokázali Jakub Menšík a Tomáš Macháč. A úlohu budou mít srovnatelnou. Menšík vyzve svůj velký vzor Djokoviče, Macháč půjde na bývalou světovou jedničku Alcaraze.

Při vzrůstající kvalitě by nemuselo jít o jediný výstřel. Macháč už letos absolvoval čtvrtfinále Masters v Miami, Lehečka hrál v této fázi v Indian Wells. V Madridu dokonce byl zápas od finále. Český tenis se má v budoucnu na co těšit. Třeba na tři čtvrtfinalisty Masters na jednom turnaji.

Nebo dokonce semifinalisty?