VIDEO: Obrovská hrubka v Šanghaji. Rozhodčí obral Wawrinku v klíčovém gemu

- Marek Bartošík

Velezkušený rozhodčí Carlos Bernardes udělal na Masters v Šanghaji zcela unikátní a zároveň obrovskou chybu. V klíčovém gemu třetího setu zápasu mezi Stanem Wawrinkou a Flaviem Cobollim omylem přisoudil fiftýn Cobollimu, který přitom returnoval do jasného autu. Italský mladík se o pár chvil později radoval z jediného brejku v celém utkání!

I mistr tesař se někdy utne. Elitní tenista je schopen pokazit lehkou smeč a podobně vynikající rozhodčí si občas vybere slabší chvilku. Brazilský umpirový sudí Carlos Bernardes se bohužel spletl v důležitém okamžiku a nikdo jeho chybu neopravil.

Stan Wawrinka (236.) podával za stavu 0:1 ve třetím setu proti Flaviovi Cobollimu (30.). A švýcarský veterán začal gem skvěle, když donutil svého soupeře k chybě z returnu. Míček dopadl bezpečně do autu.

V tu chvíli ale zapomněl Bernardes přiznat fiftýn Wawrinkovi v elektronickém systému a místo této povinnosti něco říkal do vysílačky. Co naplat, že skóre slovně ohlásil. Po dalším fiftýnu, který získal díky parádnímu kraťasu Cobolli, nastavil Bernardes skóre na 0:30 z pohledu Wawrinky.

Ani jeden z hráčů si chybu rozhodčího neuvědomil (resp. na ni neupozornil), a tak utkání pokračovalo. A Cobolli nakonec v gemu na returnu uspěl, čímž získal jediný brejk v celém zápase. Po dvouapůlhodinové bitvě oslavil vítězství 6:7(6), 7:6(4) a 6:3.

Devětatřicetiletý Wawrinka už po utkání sdílel na sociální síti X několik příspěvků, které ukazují Bernandesův velký omyl. Výsledek zápasu se ale nezmění.

Cobolli se tak může i díky hrubce zkušeného rozhodčího těšit na souboj třetího kola, kde vyzve hvězdného Srba Novaka Djokoviče.

V souvislosti s dnešní situací se vyjímá jiná událost, u které byl rovněž Wawrinka. V roce 2011 mu Roger Federer na turnaji v Basileji po chybě rozhodčího správně přisoudil fiftýn, když předtím mladší ze Švýcarů během výměny spadl.