Davis Cup údajně chystá nový formát. Zaniknou základní skupiny

- Jan Vojkůvka

ITF má vypracovaný plán, jak pozměnit současný formát Davis Cupu. Změny mají vejít v platnost podle informací deníků The Times a Punto De Break už v příští sezoně. Nejzásadnější změnou má být zrušení modelu se základními skupinami, které nahradí 1. kolo hrané vždy na půdě jednoho z týmů. Jedná se tak o částečný návrat ke starému formátu, po kterém řada hráčů i fanoušků stále volá.

Pokud skutečně ITF potvrdí změnu formátu Davis Cupu, zažily základní skupiny týmové soutěže letos svou derniéru. Jednalo by se o významnou změnu formátu, který byl přijat teprve v roce 2019, kdy ITF uzavřela lukrativní dohodu se společností Kosmos. Tato spolupráce ale nenaplnila očekávání a byla nakonec zrušena, přestože základní skupiny, byť v trochu odlišné verzi, zůstaly.

Podle nového plánu, který má být určen pro roky 2025 a 2026, by měly základní skupiny nahradit jednotlivé zápasy ve standardním KO systému. Podle informací deníků The Times a Punto De Break se v únoru bude konat kvalifikace, tak jako v posledních letech, a v září bude následovat první kolo. V kvalifikaci by přitom zůstal v platnosti formát s volnými losy pro finalisty a dvě divoké karty, hrálo by se tak dvanáct zápasů, aby bylo pro první kolo připraveno dohromady 16 týmů.

Změnou pak má být rovněž to, že týmy nebudou hrát na neutrálních dvorcích, v prvním kole totiž bude opět aplikován standardní systém domácího, resp. venkovního týmu. Teoreticky tak vzniká možnost, že například český tým by mohl hrát kvalifikaci i první kolo v domácím prostředí. Nebo naopak na půdě soupeře, podle losu.

ITF si od toho slibuje zejména opětovné zatraktivnění těchto zápasů. Právě atraktivita a návštěvnost například základních skupin byly v posledních letech kritizovány. Diváci chodili zejména na zápasy domácích týmů, na zápasy celků, které hrály oba na neutrální půdě, už tolik diváků nechodilo.

Co se naopak nezmění, je tzv. Final 8, tedy finálový turnaj. Ten se v současnosti koná ve španělské Málaze. Změnit se ale může dějiště, a to takovým způsobem, který už se tolik lidem zamlouvat nebude.

ITF totiž uvažuje o přesunu play-off do Číny, konkrétně do Ču-chaje, a to od roku 2026. Existuje přitom teoretická možnost, že by se v Číně hrálo už příští rok, pokud čínští pořadatelé vykoupí opci Málagy na pořádání play-off v roce 2025.

V tuto chvíli se jedná o neověřené informace. Oficiálně prozatím ITF své stanovisko nezveřejnila. Tlak na změnu formátu je ale enormní a podle všeho došlo k úniku informací o plánech ITF pro nadcházející roky.