Trojnásobné zastoupení! České naděje míří na Turnaj mistrů a mistryň do 18 let

- Marek Bartošík

Hned tři čeští zástupci si vybojovali účast na ITF World Tennis Tour Junior Finals, tedy na Turnaji mistrů a mistryň do 18 let. Zatímco do chlapecké části turnaje by měli zasáhnout Maxim Mrva a Jan Kumstát, mezi dívkami bude usilovat o úspěch Laura Samson.

Česká republika je jedinou zemí, která má mezi šestnáctkou účastníků (osm chlapců, osm dívek) hned trojnásobné zastoupení. Potvrzuje se tak, že i v kategorii náctiletých se řadí do světové špičky.

Po dvou reprezentantech vyšlou na prestižní akci Spojené státy americké, Austrálie a Velká Británie, dalších sedm zemí má po jednom účastníkovi nebo účastnici (Japonsko, Francie, Španělsko, Nizozemsko, Rumunsko, Srbsko, Belgie).

Do chlapeckého turnaje se kvalifikovalo prostějovské duo Maxim Mrva a Jan Kumstát. Sedmnáctiletý Mrva letos ovládl klání v Offenbachu (kategorie J500) a Repentigny (J300), k tomu přidal čtvrtfinálovou účast na Wimbledonu a deblovou trofej z US Open. V juniorském žebříčku ITF je nyní sedmý.

Rovněž sedmnáctiletý Kumstát dokráčel v lednu až do finále Australian Open, posléze získal vítězný double na třístovce v Plovdivu. Deblového triumfu se dočkal ještě na pětistovce v Káhiře a o titul si zahrál i ve Wimbledonu. Ve všech případech byl jeho parťákem Jan Klimas. V juniorském rankingu je Kumstát aktuálně devátý.

Mezi děvčaty bude reprezentovat Českou republiku světová pětka Laura Samson, tedy finalistka juniorského Roland Garros. Šestnáctiletá členka pražské Sparty se letos věnuje především ženským turnajům. Na nižším okruhu ITF získala tři tituly (Monastir, Kranjska Gora, Bol) a na turnaji WTA v Praze (Livesport Prague Open) se senzačně probojovala až do semifinále.

ITF World Tennis Tour Junior Finals 2024 se uskuteční od 16. do 20. října v čínském Čcheng-tu. Účastníci budou rozděleni do čtyřčlenných skupin, do semifinále postoupí dva nejlepší z každé skupiny. Na šampiona a šampionku čeká 850 bodů do juniorského žebříčku ITF (loni to bylo „pouze“ 750 bodů).

Seznam účastníků

Chlapci
Rafael Jodar (ESP)
Mees Rottgering (NED)
MAXIM MRVA
Luca Preda (ROU)
JAN KUMSTÁT
Charlie Robertson (GBR)
Theo Papamalamis (FRA)
Hayden Jones (AUS)

Dívky
Emerson Jonesová (AUS)
Tyra Caterina Grantová (USA)
LAURA SAMSON
Wakana Sonobeová (JPN)
Teodora Kostovičová (SRB)
Mika Stojsavljevicová (GBR)
Jeline Vandrommeová (BEL)
Kristina Penicková (USA)