Bizarní záměna trofejí! Poprvé vyhraju grandslam a stane se tohle, směje se Mrva

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Maxim Mrva na letošní US Open jen tak nezapomene. Sedmnáctiletý český mladík získal svou první grandslamovou trofej mezi juniory, když ovládl čtyřhru společně s Japoncem Reiem Sakamotem. V napínavém sobotním finále přehráli česko-švýcarskou dvojici Denis Peták, Flynn Thomas po setech 7:5 a 7:6(1). Talentovaný Mrva se po zápase dočkal i úsměvné tečky za turnajem, když omylem obdržel trofej určenou pro vozíčkáře!

Hlavním tématem při ceremoniálu po finále chlapecké čtyřhry na US Open byla podivná trofej pro jednoho ze šampionů. Maxim Mrva se od pořadatelů dočkal vysvětlení, že udělali chybu a že mu domů pošlou správnou variantu ceněného artiklu.

„Dali mi trofej pro vítěze čtyřhry vozíčkářů!“ smál se v rozhovoru pro Tenisový svět Maxim Mrva. „Poprvé vyhraju grandslam a hned se stane tohle. Neskutečné! Pořadatelé mi domů pošlou novou. Musím si na ni počkat.“

Sedmnáctiletý Mrva nebyl jediným českým zástupcem ve finále. Na druhé straně sítě stanul o rok starší Denis Peták, jeho parťák z řady jiných turnajů.

„Myslím, že jsme dobří kámoši. Zápas jsem si užil. Byla to velká sranda,“ popisoval Mrva. „Deset minut před nástupem na kurt jsme si mezi sebou hlavičkovali s tenisovým míčkem. Byla to taková společná rozcvička.“

Peták s Thomasem utkání proti nasazeným jedničkám zdramatizovali, když v první sadě dohnali manko 2:5 a v té druhé podávali za stavu 5:4 na vítězství v setu. Dokonce měli jeden setbol. „Můj parťák ale krásně zareturnoval. A v tiebreaku jsme už byli na vlně. Myslím, že jsme byli lepší celý zápas,“ zhodnotil Mrva.

Přestože chtěl dosáhnout úspěchu hlavně ve dvouhře, i titul ze čtyřhry bere jako významnou metu. „Je to samozřejmě výborný pocit. Jsem za to velice rád, to samé můj tým. Ne každému se podaří vyhrát grandslam,“ uvědomuje si juniorská světová šestka.

Mrva už pomalu vyhlíží Turnaj mistrů pro hráče do 18 let (ITF World Tennis Tour Junior Finals), jenž se uskuteční od 16. do 20. října v čínském Čcheng-tu.

„Rád bych zakončil rok v Top 10 mezi juniory, protože pak bych mohl dostávat nějaké volné karty na mužské turnaje,“ doplnil český šampion, kterého brzy čeká náročný přesun z juniorského na mužský okruh.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry juniorů
MRVA, Sakamoto (JPN) – PETÁK, Thomas (SUI) 7:5, 7:6(1)