Další vítězný trojboj. Veselý se na challengerech dostává do formy

- Marek Bartošík

Zdá se, že Jiří Veselý (394.) je z nejhoršího venku. Po sérii špatných výsledků, která začala ve druhé polovině května a trvala až do začátku září, sbírá zkušený český tenista výhru za výhrou. Na druhém challengeru v řadě zaznamenal třízápasovou vítěznou šňůru a během ní navíc ani jednou neztratil servis!

Už před dvěma týdny v Saint-Tropez se Jiří Veselý probojoval dvoukolovou kvalifikací a v prvním kole hlavní soutěže překvapil italského favorita Mattea Giganteho. V následném osmifinále skrečoval kvůli bolesti kolene duel s Francouzem Benjaminem Bonzim.

Zdravotní přestávka někdejší světové pětatřicítky naštěstí nebyla dlouhá. Jednatřicetiletý tenista se vrátil do akce už tento týden na challengeru ve španělské Villeně. A zatím se mu daří náramně, ve třech zápasech ztratil dohromady pouze 17 gemů.

Veselý vstoupil do kvalifikace výhrou 6:2 a 6:4 nad Francouzem Danem Addedem (498.). Ve finálovém kole kvalifikace vyzrál poměrem 6:4 a 6:3 na Slováka Andreje Martina (556.), jenž se v létě vrátil na okruh po kontroverzním trestu za doping.

Třetí vítězství na turnaji přidal rodák z Příbrami v úterý, kdy nedal šanci mnohem méně zkušenému Američanovi Dalimu Blanchovi (606.). Z kurtu ho vyprovodil za pouhých 70 minut po setech 6:1 a 6:3. V utkání ani jednou neztratil podání, trefil osm es a sám se prosadil na returnu čtyřikrát.

V osmifinále čeká na Veselého podstatněji těžší oříšek v podobě nasazené šestky Kamila Majchrzaka. Zkušený Polák se letos stejně jako zmíněný Andrej Martin vrátil na okruh po dopingovém prohřešku.

Osmadvacetiletý Majchrzak se na začátku roku vůbec nenacházel v žebříčku ATP, postupnými krůčky se ale dokázal propracovat až na aktuální 147. místo. Letos už ovládl tři turnaje ITF a dva challengery. Jeho žebříčkovým maximem je 75. příčka z února 2022.

Villena Open (muži, ESP, 120 950 EUR, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Dali Blanch (USA, 606.) – JIŘÍ VESELÝ (394.) 1:6, 3:6