Po přerušení rekordní série zazářila. Čang zaskočila světovou osmičku

- Jan Vojkůvka

Čínská tenistka Šuaj Čang na domácí akci v Pekingu pookřála. Poté, co ve středu vyhrála první zápas po více než 600 dnech (od loňského února) a přerušila rekordní šňůru v počtu 24 porážek v řadě, dokázala v pátek šokovat světovou osmičku a semifinalistku nedávného US Open Emmu Navarrovou.

„Třeba má Bůh nějaký plán,“ řekla po středečním vítězství Čang a připomněla, že před 15 lety v Pekingu vyhrála svůj první zápas v hlavní soutěži na okruhu WTA a hned v dalším utkání porazila tehdejší světovou jedničku Dinaru Safinaovou.

Obdobný kousek se jí povedl i letos. Čang v úvodním kole porazila Američanku McCartney Kesslerovou a v pátečním druhém kole pokořila světovou osmičku Emmu Navarrovou po setech 6:4, 6:2. Výkon Čang byl perfektní zejména na returnu, když Američance prorazila hned pětkrát podání.

Domácí hráčka, která startuje na základě divoké karty a aktuálně figuruje na 595. místě žebříčku, tak dosáhla na neskutečně cenný skalp. Po více než roce a půl trápení se to rovná takřka zázraku.

„Další skvělé vítězství v mé kariéře. Všichni ví, že jsem dlouho nevyhrála žádný zápas ve dvouhře,“ zářila Čang, která získala dva grandslamové tituly ve čtyřhře. Po vítězství vypadala překvapeně, ale šťastně. „Ráda všechny překvapuju,“ smála se.

Postupem do třetího kola to přitom skončit nemusí. V dalším utkání si totiž zahraje s Belgičankou Greetje Minnenovou, až 94. hráčkou světa. Dokáže na své úspěchy navázat a dá najevo, že po rekordně dlouhé proherní šňůře stále může v singlu usilovat o velmi dobré výsledky?

„Sedí mi tu kurt, počasí, vzduch, prostě všechno. Cítím se tu příjemně. Hraji přirozeně, konečně můžu hrát jako Šuaj Čang,“ dodala spokojeně.