Některé turnaje jsem nebrala vážně, přiznala hvězda a postěžovala si na tým

- Filip Lefenda

O menší rozruch se během probíhajícího podniku WTA 1000 v Pekingu postarala domácí hvězda Čchin-wen Čeng. Před svým vstupem do turnaje v jednom z rozhovorů přiznala, že nebrala významnou část letošních akcí vážně. I vinou toho jí teď navzdory dobrému umístění v žebříčku hrozí, že se nedostane na závěrečný Turnaj mistryň.

Jednadvacetiletá Čeng odstartovala letošní sezonu parádně. V Melbourne dokráčela do svého premiérového grandslamového finále. O titul ji připravila až Běloruska Sabalenková.

Od vytáhlé Číňanky se rázem očekávaly velké věci. Na následujících deseti akcích ale došla Čeng nejdále dvakrát do čtvrtfinále, přičemž na většině turnajů nezvládla hned své první nebo druhé vystoupení. Zlepšení přišlo až o půl roku později, kdy ovládla na antuce v italském Palermu tamější dvěstěpadesátku.

„Je vlastně opravdu legrační, že jsem se dostala až do finále Australian Open. Některé další turnaje jsem poté nebrala vážně, a proto jsem nezískala dostatečný počet bodů,“ překvapila svou upřímností Čeng.

Její výkony šly od poloviny července znovu nahoru. Po Palermu získala zlatou medaili na olympiádě v Paříži. Na US Open pak obhájila loňské čtvrtfinále, čímž vyrovnala newyorské maximum. Ani to ale nemusí současné světové sedmičce stačit na to, aby se od 2. do 9. listopadu poprvé představila na Turnaji mistryň. V pořadí Race to WTA Finals je aktuálně s 3 070 letošními body devátá.

„Soudě podle bodů, které mám, to bude těžké. Můj tým mě o situaci neinformoval dostatečně včas, na což jsem si mu postěžovala. Teď cítím tlak, ale nemám to ve svých rukou. Jediné, co mohu dělat, je vydat ze sebe na zbylých akcích maximum,“ plánuje Čeng.

Navzdory vyřčenému má stále dobrou možnost se do saudskoarabského Rijádu probojovat. Poslední postupovou pozici drží momentálně s 3 178 body loučící se Danielle Collinsová ze Spojených států, jež je však aktuálně zraněná.

Po špatných vystoupeních na předchozích tisícovkách tak má Čchin-wen Čeng o motivaci postaráno. V Pekingu i Wu-chanu zkrátka potřebuje uspět. „Opravdu musím hrát dobře a získat velkou porci bodů,“ zopakovala tenistka, jejíž sláva vzrostla zejména po Hrách v Paříži. „V Číně mě teď poznává daleko více lidí. Dříve mě nepoznávali ani na letišti, teď rozdávám autogramy i v restauracích. Cítím zodpovědnost,“ dodala.

Čchin-wen Čeng je v Pekingu pátou nejvýše nasazenou hráčkou. V prvním kole měla volný los. V tom druhém bude plnit roli obrovské papírové favoritky proti ruské šťastné poražené z kvalifikace Kamille Rachimovové.