Třeba má Bůh plán, pronesla Číňanka. Přerušila rekordní šňůru porážek

- Jan Vojkůvka

Je držitelkou nejdelší proherní série, jaká byla na okruzích ATP a WTA v historii k vidění. Čínská tenistka Šuaj Čang prohrála od loňského února 24 zápasů v řadě. Pětadvacáté porážce se však vyhnula, na domácím turnaji v Pekingu se jí povedlo udolat Američanku McCartney Kesslerovou 7:6(5), 7:6(1).

Pětatřicetiletá Čang v singlu nepoznala radost z vítězství rok a půl. Že tenis rozhodně nezapomněla, to prokazuje dlouhodobě ve čtyřhře, ostatně nedávno byla ve finále US Open. Ale ve dvouhře to vypadalo, jako by byla prokléta.

Naposledy se z vítězství radovala loni v únoru na turnaji v Lyonu. Od té doby posbírala 24 porážek a překonala neblahý rekord nejvyšších okruhů v nejdelší proherní sérii. Dosavadním „rekordmanem“ byl s 21 porážkami Vince Spadea, který svou negativní šňůru zaznamenal na přelomu milénia.

Ač se Čang v singlu nedařilo, stále odmítala, aby se soustředila pouze na čtyřhru. Zkoušela to znovu a znovu, někdy odcházela s pozitivněji vypadajícím výsledkem, někdy s výpraskem. Nakonec se ale ukončení své bídné šňůry skutečně dočkala. Povedlo se jí to na domácí akci v Pekingu, kde porazila Američanku Kesslerovou ve dvou tiebreacích.

Výsledek byl velkým překvapením, pětadvacetiletá Kesslerová vyhrála v srpnu svůj první titul na okruhu WTA a proti Čang byla výraznou favoritkou. A přestože v prvním setu vedla, nakonec tahala za kratší konec.

A Čang? Ta byla radostí bez sebe! „Myslím, že je to perfektní načasování,“ řekla Čang po vítězství pro WTA Insider. „Poprvé jsem na turnaji WTA vyhrála před patnácti lety právě na China Open,“ připomněla pekingský turnaj z roku 2009, kde vůbec poprvé dokázala vyhrát zápas v hlavní soutěži na nejvyšším okruhu.

Tehdy hned druhý den porazila tehdejší světovou jedničku Dinaru Safinovou. Pokud by se Čang podařilo něco obdobného i tentokrát (bude hrát s nasazenou šestkou Emmou Navarrovou), rozhodně by se nezlobila. „Třeba má Bůh nějaký plán,“ prohlásila.

Čang, která v posledních měsících hrála díky chráněnému rankingu, nutně potřebuje dobré výsledky kvůli světovému žebříčku. V něm se propadla do šesté stovky světa a v Pekingu startuje jen díky divoké kartě. Podle informací už má počet turnajů, na kterých mohla využít chráněný žebříček, vyčerpaný.